Alates 21. aprillist esialgu Tallinna ja seejärel teiste linnade kaubanduskeskustesse jõudval rändnäitusel saab nostalgitseda möödunud sajandi erinevate maiuste originaalpakendite juures ning tutvuda paljude põnevate näidetega Eesti magusatootmise ajaloost.

Näitus koosneb kokku 16 stendist, kus saab muuhulgas teada, mis seos on Kalevi nätsul ja nõukogude kosmonautidel, mis andis tõuke eestlaste rahvusmaiuse kamašokolaadi tootmisele, kuidas sündis Maiuspala legend ja palju muud. „Liikuva pildiga“ stendil jooksevad filmikaadrid Kalevi ajaloost ja valik telereklaame läbi aegade.

Näitusel on esindatud ka Kalevi eelkäijad, ennesõjaaegsed suurimad maiustustetootjad. Näiteks saab muuhulgas teada, millise firma kommipoes töötas kunagi pilgupüüdjana Eesti iluduskuninganna 1929 Meta Kelgo või sedagi, et martsipan mekkis hästi nii kroonitud kui ka kroonimata valitsejatele.

Näituse ühe koostaja, Kalevi teadur Otto Kubo sõnul on näituse vanim eksponaat Georg Stude ärist pärit martsipanivorm Karu tšelloga 19. sajandi lõpust. „See kujuke oli väidetavalt ka Leonid Brežnevi lemmikmartsipan, “ ütles Kubo.

Rändnäitus alustab Tallinnast ja peatub tänavu suvel erinevates Eesti paikades. Ülemiste keskuses 21. aprillil avanev näitus jääb sinna 8. maini. Sealt liigub näitus edasi Rocca al Mare kaubanduskeskusesse (16.-29. mai) ja Solarise keskusesse (6.-19. juuni). Edaspidi saab rändnäitust näha ka Haapsalus, Pärnus ja Tartus.

Kalev tähistab tänavu augustis oma 205. sünnipäeva. Eesti kondiitritööstuse sünniajaks loetakse aastat 1806, mil tänase Kalevi šokolaadivabriku vanim eelkäija suhkrupagar Lorenz Caviezel hakkas pidama kondiitriäri Tallinnas Pikal tänaval kohviku Maiasmokk asukohas. 1864. aastal ostis vahepeal käest kätte käinud äri Georg Stude ja laiendas seda oluliselt. Stude äri toodangu seas olid eriti populaarsed martsipanist figuurid ja käsitsi valmistatud šokolaadikompvekid.