Eelmisel nädalal selgus, et Eesti Lootsi nõukogu liikmena riigifirma kaudu enda juhitud ESS Kalevi jahtklubi toetanud majandusministeeriumi avalike suhete juht Kalev Vapper mõisteti korruptsioonis süüdi.

Ärileht kirjutas, et ehkki Vapperi kohta alustati väärteomenetlust juba novembris ja asja avalikuks saades lubas Vapper nõukogust tagasi astuda, oli ta veel eelmisel nädalal ametlikult Eesti Lootsi nõukogu liige. Vapper jätkas ametis ka pärast seda, kui jaanuari lõpus määras keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo talle korruptsioonivastase seaduse järgi 320-eurose rahatrahvi.

Tänaseks on Vapper lõpuks riigifirma nõukogust tagasi kutsutud ja teda asendab endine Jõgeva linnapea ja praegu volikogus opositsiooni esindav Mihkel Kübar. Kübar sai tuntuks mullu, kui tõusis puhkenud võimutüli käigus abilinnapea kohalt linnapeaks. Seejuures enne abilinnapeaks saamist tal väikelinnaga sidet ei olnud. Ärilehel ei õnnestunud eile lehe trükkimineku ajaks Kübarat tabada.

Ka Seli tegevust uuritakse

Vastavalt süüdistusele seisnes Kalev Vapperi rikkumine selles, et olles riigifirma Eesti Loots nõukogu liige, hääletas ta mais toimunud firma nõukogu istungil selle poolt, et Eesti Loots toetaks 5000 euroga ESS Kalevi jahtklubi, mida Vapper ise juhib. Seaduse järgi ei tohi ametiisik teha töötoiminguid, mis puudutavad teda ennast või temaga seotud isikuid. Toimingupiirangu rikkumise tõttu on kriminaaluurimise all ka riigifirma Tallinna Sadama nõukogu esimees ja Eesti olümpiakomitee president Neinar Seli, kelle juhtimisel määras riigifirma olümpiakomiteele veerand miljoni euro suuruse toetuse. Seli pole taandumise lubadust andnud.