“AS-iga Kalev 20.09.2007. aastal AS-i Kalev tütarettevõtjate AS-i Kalev Chocolate Factory, AS-i Kalev Jõhvi Tootmine, AS-i Kalev Paide Tootmine, AS-i Valmetek Invest, AS-i Vilma ja OÜ Maiasmokk osaluste ostu-müügilepingu sõlminud Alta Capital Partners S.C.A ei tasunud kokkulepitud tähtajaks, s.o 30. maiks, osaluste eest tasumisele kuuluvat ostuhinda. Seetõttu ei andnud müüja ostjale üle ka ostu-müügilepingu objektiks olevaid äriühingute aktsiad,” teatas AS Kalev börsile.

Eelmise aasta 20. septembril sõlmitud aktsiate ostu-müügilepingu kohaselt pidi AS Kalev pärast lepingus sätestatud eeltingimuste täitmist kandma oma toiduainetööstuse tütaräriühingute aktsiad ostuhinna tasumise vastu üle ostjale.

Pärast AS-i Kalev poolt 20. veebruariks 2008 a. kõigi eeltingimuste täitmist sõlmisid pooled lisakokkuleppe, millega määrasid tehingu lõpuleviimise kuupäevaks 31. märtsi 2008 a. ning ostja tasus ostuhinnast ettemaksuna müüjale 93 879 600 krooni (6 000 000 eurot).

31. märtsil 2008 allkirjastasid müüja ja ostja tehingu lõpuleviimise memorandumi. Lõpuleviimise memorandumiga fikseerisid pooled AS-i Kalev tütaräriühingute lõplikuks ostuhinnaks 660 273 005 krooni (42 199 136 eurot), mille ostja kohustus tasuma müüjale hiljemalt 30. mail 2008 a.

Ostja hinnangul ei võimaldanud ebasoodsad arengud aktsia- ja krediiditurgudel ostjal ostuhinda tasuda. Seda vaatamata asjaolule, et pooled lükkasid tehingu lõpuleviimise kuupäeva võrreldes algselt kokkulepituga ostja soovil heas usus edasi.

Kuna ostja ostuhinda tehingu lõpuleviimise kuupäevaks täielikult ei tasunud, loeb AS Kalev ostu-müügilepingu lõppenuks.

AS-i Kalev juhataja Oliver Kruuda sõnul on igal juhul kahetsusväärne, et ostu-müügileping ei realiseerunud. “Meie täitsime omalt poolt kõik lepingu tingimused ning andsime ostjale ka korduvalt ajapikendust ostuhinna tasumiseks vajaliku finantseerimise leidmiseks. Paraku selgus, et vaatamata ostja tehtud jõupingutustele ostuhinda kokkulepitud tähtajaks AS-le Kalev ei laekunud. AS Kalev tunnustab ostja tahet oma lepingulisi kohustusi täita ning on valmis igakülgseks ühiseks koostööks ostjaga 2008 aasta jooksul toiduainetööstuse valdkonnas,“ sõnas Kruuda.

Tema sõnul annab lepingu lõppemine samas AS-ile Kalev võimaluse alustada läbirääkimisi teiste võimalike huvilistega, kelle pöördumised on senini tagasi lükatud seoses Alta Capital Partnersile antud eksklusiivse ostja õigusega.

Poolte esialgse kokkuleppe kohaselt tasub ostja tehingu venimisest ning ärajäämisest tingitud kahjude ja kulude hüvitamiseks AS-ile Kalev 140 819 400 krooni (9 000 000 eurot). Nimetatud hüvitise summast 93 879 600 krooni (6 000 000 eurot) tasaarvestavad pooled ostja poolt tasutud ettemaksuga ning ülejäänud 46 939 800 krooni (3 000 000 eurot) tasub ostja müüjale hiljemalt 2008 aasta lõpuks.

AS Kalev hindab seda, et ostja on valmis kahjuhüvitise osas kiiresti mõistlikult kokku leppima, kuna pikad ja kulukad kohtuvaidlused selles asjas ei oleks AS-i Kalev aktsionäride ega tehingu poolte huvides.

Olulisi muudatusi kujunenud olukord AS-i Kalev tütarettevõtjate igapäevases majandustegevuses kaasa ei too. Kalev jätkab tegutsemist kõigis oma praegustes tegevusvaldkondades, milleks on toiduainete tootmine ja müük, kinnisvaraarendus ja -haldus ning meediavaldkond. Ettevõte plaanib oma tegevusalasid jõuliselt edasi arendada.