Kruuda sõnul on Kotkas läbi oma firma Eesti küpsiseid müües eesmärgiks võtnud Kalevi kaubamärgi kahjustamise ja ettevõtte jõuga ülevõtmise.

• Möödunud aasta augustis sõlmisid Kalev ja Hansa Liising Eesti liisingulepingu ja kapitalirendilepingu, millega Kalev võttis Hansa Liisingult rendile Paide piimakombinaadi kinnistu ja seadmed. Vara maksumuseks oli 45 miljonit krooni, millele intressidena lisandub 10,5 miljonit krooni.

Kalev plaanib Paide Piimakombinaadi seadmeid ja hooneid kasutada kondiitrivabrikule vaja minevate piimapulbriliste toorainete tootmiseks.

Kotkas: Kruuda väidab, et Paide piimatööstuses hakatakse tegema piimapulbrit, kuid see on vale. Sellega on tegelikult reaalselt toetatud Tallinna Piimatööstuse huvisid, kuna viimasel polnud raha nii Paide kui ka Meieri Tootmise varade ostuks. Ükski põhjus - küpsised, piimapulber, kummikommid, karamellid, suhkru ladustus - ei veena. Iga nädal tuuakse välja uus põhjendus ca 60-miljonilise kohustuse võtmiseks.

Kruuda: “Mul on veidi imelik tunne vaielda pankrotimeistriga, kes on mingisugustel segastel asjaoludel saanud Kalevi aktsionäriks ja pühendanud kogu oma energia ettevõtte maine kahjustamisele. Selle inimese jutt ei ole tõene. Meie töö peab näitama seda, et suudame Paide piimakombinaadi Kalevi kasuks võimalikult hästi tööle panna. Kui nüüd võtta, et hind on liiga kõrge, siis meie uue Rae valla tehase puhul, teed, katlamajad, asfaldiplatsid, kanalisatsioonid- ainuüksi need maksavad 35 miljonit krooni. Kõik see on aga Paides olemas. Piimapulbri tootmist ei saa me ka uude tehasesse viia.

• Möödunud aasta augustis sõlmis Kalev ka koostöölepingu Tööstuse Teenindamise AS-ga (TTAS), millega anti viimasele õigus omandada raamatupidamisväärtusega Kalevi tehniliseks teenindamiseks kasutatavad põhi- ja käibevahendid: seadmed, tööriistad, sõidukid. TTAS kuulub 100 protsendi ulatuses Tallinna Piimatööstusele, kus Kruudal on enamus-osalus.

Kotkas: Juba 1990ndate alguses algas selline tegevus, mida kantimiseks nimetatakse. Kui täna ettevõtte juhataja tahab läbi teise talle kuuluva ettevõtte ettevõttele teenuseid osutama hakata, tekib küsimus, kas ühtäkki on see maailmas kõige soodsam teenus, mida tema enda ettevõte osutab. Kahtlen selles. Kas on räägitud mingist konkursist, kus vähemalt kaks pakkumist kõrvale toodud oleks?

Kruuda: TTAS on ellu kutsutud Tallinna Piimatööstuse ja Kalevi tehnika- ja remondimeeste baasil. Algselt me pakkusime nendele inimestele, et nad ise hakkaksid ettevõttes aktsionärideks ning kujundaksid ettevõtte majandust ja tegevuskäiku, kuid nad ei eelistanud riski võtta. Kalev ja Tallinna Piimatööstus müüs sellele ettevõttele väikevahendid, mis nende töös vajalikud on. Oleks nonsenss arvata, et nendele aasta või kaks kasutusel olnud drellidele võiks teha konkursi.

• 1997.aastal käendas Kalev 13 miljoni krooniga Ühispanga nõuet ETFC Grupi vastu.

Kotkas: ETFC Grupp on kaudselt Kruudale kuuluv ettevõte, mille eest maksis Kalev 2000. aastal käenduslepingu alusel Ühispangale kinni 30 miljonit krooni. Tänase päevani ei ole ETFC Grupp seda Kalevile tagasi maksnud.

Kruuda: Kotkas, töötades Talinvestis, teadis väga hästi, et see käendus ETFC Grupile anti 1997. aastal, mitte 2000. aastal, kui mina tööle tulin. Ja kui mina 1999. aasta Kalevi bilansi kinnitasin, siis teades informatsiooni ETFC kohta, lasin ma otsida Kalevist need dokumendid üles ja kirjutasin need majandusaasta aruandesse sisse. Ja kui Ühispank nõudis oma raha ETFClt tagasi, kuid viimasel raha polnud, maksis Kalev selle kinni.

Kuid Kotkas oli sel ajal ise ETFC nõukogu liige. Siin on täna tegemist pori pritsimise ja ei millegi muuga.

• Kalev on sponsorluse korras ostnud 2 miljoni krooni eest kaks hobutreilerit. Kotkase sõnul on Kruuda Kalevi rahaga toetanud oma isiklikke hobisid, kuna treilerid kasutatakse Kruuda hobuste vedamiseks.

Kruuda: Kalevi kaubamärk on tuntuim kaubamärk Eestis, mis maksab miljard krooni. Kuid sellise tulemuse saavutamiseks ei saa hommikust õhtuni ainult kommi toota, vaid peab ka ühiskonnaga suhtlema. Kalev toetab kultuuri ja sporti igal aastal 5-8 miljoniga ning see, et minu nn hobiks, kuigi ma kunagi ratsutanud ei ole, on korralikud sporthobused ja minu ratsutajad võistlevad igal pool välismaal, on aidanud Kalevil palju kontakte luua ja on andnud võimalusi asuda välisriikides kommi müüma. Võib öelda, et juhtide huvid on tihti sponsortegevuse otsuse juures kriteeriumiks. Roosipuu (pankrotistunud Talinvesti juhatuse esimees Jaak Roosipuu. Kotkas oli Talinvesti juhatuse liige – toim) võiks ka natukene sporti ja kultuuri toetada, siis poleks vaja tankiste üles kütta, et need toimivaid ettevõtteid lõhuksid.

Jaanuaris sõlmiti leping, millega Kalev pidi andma oma vana peahoone Pärnu maanteel 20 aastaks rendilepinguga Tallinna Politseiprefektuurile üürile. Möödunud nädalal müüs aga Kalev mõttelise osa sellest kinnistust 87 miljoni krooniga OÜ-le Raldon, mille omanik on Kruuda pikaajaline kinnisvara alane koostööpartner Mati Tusov.

Kotkas: Kruuda on ise on tänasel päeval pankrotti minemas, kuna isiklikult tema vastu on kümnetesse miljonitesse kroonidesse ulatuvad hagid kohtus. Ühispank nõuab kohtu kaudu Linderin Grupilt 60 miljonit krooni ning selle hagi tagajaks on Oliver Kruuda füüsilise isikuna. See tähendab seda, et meil on üks väga potentsiaalne pankrotivõlgnik börsiettevõtte juhataja näol, kes tänasel päeval teeb meeleheitlikke ponnistusi, et oma isiklikku pankrotti vältida. Mina ei oska muud moodi kuidagi põhjendada seda, miks tõsteti Kalevist välja parim kinnisvaratükk, mis on 20-aastase riigi rendilepinguga kaetud. Minu lihtne aritmeetika ütleb, et see maja maksab üle 200 miljoni krooni. Tänasel päeval seda aga 87 miljoniga müües on võimalik vahelt tekitada tagatispuhver, mille peale saab täiendavat raha tõsta, mida sa saad kasutada mingi uue laenu tagatisena, kus siis võib Kruudal tekkida lootus Ühispangale oma laenud tagasi maksta. See on tänase päeva Kruuda suur probleem- ta on pankrotti minemas.

Kruuda: Esiteks, minu pankrotti minemise ohtu ei ole. Ühispank on olnud minu viimase kümne aasta kõige olulisem finantspartner ja me mõlemad teame, et see hagi saab lähiajal positiivse lahenduse. Keegi üritab kangesti näidata, et ma olen teel põhja.

Teiseks, Kalev ei mänginud rendilepingutega, vaid müüs osa kinnistust, et tagada meie uue tehase finantseerimine. Me ei saa minna müts käes pankurite juurde laenu küsima kui sealtsamast on soovitatud mulle Eesti ligi kahesaja aastane kommitööstus Skandinaaviasse müüa. See tehing tagab Kalevi finantssõltumatuse ja selle, et tähelepanelik lugeja leiaks ka edaspidi kommipaberilt märke “Made in Estonia”. Mis puudutab Kotkase aritmeetikat, siis ma ei ole täna näinud ühtegi inimest, kes oleks valmis Kalevile nii kallist hinda maksma ja Tallinna politseid seal kaks-kümmend aastat teenindama. Minu pea on sellel lepingul pandis. Ma ei saa riskida, et uueks omanikuks oleks saanud suvaline tegelane tänavalt.

Ülemöödunud nädala teisipäeval kiitsid Kalevi aktsionärid heaks erikontrolli läbiviimise ettevõtte juhtkonna tegevuse kontrollimiseks. Kalevi raha eest palgatakse seda läbi viima PricewaterhouseCoopers ning selle tulemused peaksid mõne kuu möödudes selged olema. Erikontrolli poolt hääletas ka Kruuda ise.

Kotkas: Mis Kruudal üle jäi peale erikontrolli heaks kiitmise? Ma oleks järgmisel päeval läinud kohtusse ja kohtu kaudu seda nõudnud. Siis ta oleks suutnud seda kaks nädalat edasi lükata.

Kruuda: Erikontrolli poleks tulnud, kui ma oleksin selle vastu olnud. Kalev on avatud börsiettevõte ja kui aktsionäril on küsimus, siis peab ta saama ka vastuse. Kalevil on üle 1300 aktsionäri ja kõik nad näevad, et nende investeering selles ettevõttes on lühikese ajaga viiekordistunud. Vaid endist Kalevi juhti Hr Kotkast vaevab motoorne rahutus.

Aga minu viimased mälestused Hr Kotkast on sellest ajast kui ta Talinvestiga seotud oli ja minu arust Talinvesti pankrotiprotsessis jäi võlausaldajatel üle 160 miljoni krooni raha saamata ja Kotkas oli juhatuse liikmena selle eest vastutav. Miks Kotkas Talinvesti võlgasid ära ei maksa, tigedaks hakkab juba tegema! Ma ei saa aru, kuidas selline vend jõuab meediasse, kes on ise 160 milliga tõmmanud Eesti pankadele mütsi pähe? Otkuda?

Kotkas: 100 miljonit jäi Talinvestil võlg üles. Jah, ma olin küll seal juhatuses, kuid kas Kruudal ei ole nüüd muud teha kui hakata sellest rääkima. Talinvest ei ole minu ettevõte, ma ei ole kellelegi raha võlgu. Teise poole sõimamine on ikka parim vastus oma tegude õigustamiseks.

Kruuda: Selge on see, et kõik Skandinaavia ettevõtted väidavad, et Baltikum on nende strateegiline turg. Rakvere Lihakombinaat, õlletehased, kõik soomlastele ja rootslastele müüdud. Vaid meie pusime siin oma piima ja Kaleviga ja ei anna seda kellelegi käest. Mulle on väidetud, et Kotkas mängib Fazeriga kokku, segades teadlikult Kalevi tööd. Üks informeeritud inimene ütles, et Kotkas käis mõni aeg tagasi Fazeri peakorteris. Kui see vastab tõele, tekib mul sada uut küsimust. Meie eesmärk ei ole kellegagi kakelda ja kohtute vahet joosta, kuid loomulikult ei istu me ka käed rüpes ja alusetuid süüdistusi taluda. Eks näis, võibolla kaeban Kotkase kohtusse.

Kotkas: Kruuda on teretulnud mind kohtusse kaebama, kuid mul on õigus oma vara kaitsta.