Soome ehitussektor kasvas viimase nelja aasta jooksul muust majandusest kiiremini, ehitades mullu 46 000 uut kodu, kuid tänavuseks on ehitajatelt tellitud vaid 40 000 kodu rajamine, kirjutas Yle.

Mullu ehitati 13 000 korterit rohkem kui 2000ndatel keskmiselt, kuid nüüd paistab suund muutuvat. Mõned eksperdid avaldasid selliseid muremõtteid juba eelmisel sügisel.

Langus ei tule äkki ja mullune ehitustööliste arv 198 000 jääb ligikaudu sama suureks ka tänavu, ehkki tööliste arv suurenes nelja aasta jooksul 30 000 inimese võrra. Soome tööhõive näitajad paranesid seetõttu märgatavalt. Nüüd aga seisab ees tööstusharu mahtude kaheprotsendiline vähenemine, mis toob kaasa ehitustööliste arvu vähenemise ligi 5000 inimese võrra.

Ehitussektorit on juba mõnda aega ergutanud muuhulgas kodulaenude madalad intressimäärad, tarbijate kindlustunne ning investorite poolne nõudlus.
Nüüd aga seisab ees langus, mis tähendab aastas ligi 10 000 kodu vähem rajamist võrreldes 2018. aastaga, kui ehitussektor nautis turutippu.

Sellegi poolest võib oodata, et dramaatilisi muutusi pole tulemas, sest turu üldine olukord püsib positiivsena ja uute korterite ehitamise arv püsib mõistlikul tasemel.

Sellegi poolest aga võib äri- ja büroohoonete ehitamine langeda ajalooliselt madalale tasemele.
Uute mitteeluhoonete ehitamise maht väheneb. Mitmed avalikud hooned ja haiglad on praegu ehitusjärgus, kuid pikemas perspektiivis selliste tellimuste arv väheneb.
Avalike hoonete ehitusmahtude kokku kuivamine mõjutab omakorda ka infrastruktuuriobjektide rajamist. Maanteede ja raudteede ehitusmaht võib väheneda pea viiendiku võrra.