Eesti Euroopa Liidu eesistumise ajal hakkas see eriti silma, kui ministrid Urve Palo ja Toomas Tõniste oma “vilumust” avalikkusele presenteerisid.

Miks ma ütlen, et Kert Kingo on raiskamine? Sest ministriportfelli on ju võimalik valida ja selles erakondade vahel kokku leppida. Kui ei taha reisida ja keelt ei oska, siis on ehk teisi ameteid, kus saaks ka kuidagi hakkama. Aga sellel positsioonil peaks töötama inimene, kel pole vastumeelsust pidevale lennujaamades viibimisele, ööbimisele kodunt eemal hotellides ja pikkadele ja väsitavatele lennureisidele. See töö on ääretult huvitav, aga sellega kaasneb meeletu vastutus ja mõistagi see amet ka kulutab.

Selle ministri vastutus on Eesti ettevõtjatele uste avamine välisturgudel. Ega me kuidagi muud moodi rikkamaks ei saa, kui me rohkem eksportima ei hakka ja oma majandust ei arenda, ei panusta innovatsiooni ja lisandväärtuse kasvu. Ent kõige olulisemaks selle töö juures pean just meie IT kuvandi säilitamist ja edasiarendamist. E-residentsuse Eesti jaoks raha tootma panek on ehk üks, aga kindlasti oluline samm. Globaalse digiühiskonna fondi käivitamine, et aidata koos Eesti ettevõtetega ka nendel riikidel areneda, kel digivõimekus veel lapsekingades. Tööd jagub. Eriti veel arvestades seda taganttuult, mis veel eelnevate valitsuste ajast puhub ja seda, et meie ettevõtted teevad suuri tegusid laias maailmas. Transferwise, Bolt, Monese ja Pipedrive on vaid mõned näited.

Ainus ülesanne ja eesmärk, mis selle erakonna ministritel väliskaubandus- ja it ministri kohal on, paistab olevat e- valimiste usaldusväärsuse lõhkumine. Olin ise ühe kõrge väliskülalisega lõunasöögi ajal tunnistajaks, kus meie parlamendi spiiker selle teemaks võttis ja meie e- valimisi mustama hakkas. Üsna kentsakas olukord, kus mul tuli siis riigikogu lihtliikmena seletada, et vaatamata kõikidele püüdlustele seda süsteemi nõrgestada, pole keegi seni suutnud väita, et see süsteem oleks kuidagi manipuleeritav. Haige jutt, mille ümberlükkamine on saanud igapäevaseks reaalsuseks. Naljaga pooleks võib öelda, et ongi tore, kui sellist jutti ei räägita rahvusvahelises keeles ja ehk jätkuks ka tõlkidel “jõudu” et nii rumalat juttu mitte tõlkida.

Lõpetuseks. Kui see nüüd päriselt tõele vastab, et vastne minister kavatseb loobuda ka G20 kohtumisel osalemast, sest samal ajal toimub EKRE üldkogu, siis soovitan peaminister Jüri Ratasel kiiresti valitsus uuesti komplekteerida ja jagada ministritoolid inimestele, kel päriselt ka huvi oma energiat Eesti riigi arengusse panustada. Sellised kohtumised toimuvad ainult ministrite osalusel. Pole varianti saata sinna laua taha antud juhul ehk isegi kompetentsemat ametnikku. See koht jääks lihtsalt tühjaks. Ja see on raiskamine.