USA dollari kursi kiire tõus on kasulik kaupa dollarite eest välismaale müüvatele firmadele.

"Aasta alguses arvestasime, et dollar maksab umbes 15 krooni," ütles Estonia Klaverivabriku tegevdirektor Kalev Salupuu.

Estonia Klaverivabrik toodab aastas üle 300 klaveri, millest müüb dollarite eest kuni 80 protsenti. Kallimad klaverid maksavad poes umbes 40 000 dollarit. Aasta alguses oli ühe sellise klaveri väärtus kroonides 600 000 krooni, nüüd juba 754 000 krooni.

"Sellise arvutusega ei saa kasumi kasvu siiski täpselt arvutada, need on poehinnad," ütles Salupuu. Dollari kallinemine mõjub teiselt poolt ka meie kuludele, näiteks transpordile, selgitas Salupuu.

Võru Juust arvestas aasta alguses samuti 15 krooni maksva dollariga.

"Kursi tõus on meile igal juhul kasulik," kinnitas Võru Juustu finantsdirektor Aadi Remmik. See ei käi siiski nii, et täna hüppab kurss 19 krooni peale ja siis kohe lõikame sellest kasumit, lisas ta. Kasu tuleb Remmiku sõnul mõneaastases perspektiivis.

Võru Juust müüb 60 protsenti oma toodangust dollarite eest, enamasti läheb see Venemaale.

"Siiani ei ole Vene partnerid tahtnud dollarilepinguid eurodesse ümber arvestada," ütles Remmik. "Venemaal ei teata sellisest valuutast nagu euro enamasti midagi, pealegi tõstab dollari kursitõus mingil määral ka venelaste ostujõudu," selgitas ta.

Dollari kursi kiire tõus mõjub halvasti ettevõtjatele, kes ostavad dollarite eest toorainet.

Tekstiilitööstus Kreenholm on üks Eesti suurimaid eksportijaid. Kreenholmi Valduse peadirektor Meelis Virkebau on varem öelnud, et dollarikursi tõus on neile äärmiselt kahjulik. Kreenholm ostab kogu oma tooraine sisse dollarite eest, aga müüb dollarite eest ainult kuni 23 protsenti toodangust, seega on kursitõus kahjulik, selgitas Virkebau.

Ühispanga analüütik Sven Kunsingu sõnul on analüütikud rääkinud lühikeses plaanis tasemest 0,8 dollarit euro, mis teeks kursiks 19,56 krooni dollar. Dollari kursi tõusmise põhjus on Kunsingu sõnul Euroopa Liidu madalam majanduskasv kui USA-l. "Paljalt intresside tõstmisest Euroopa Keskpanga poolt on väheseks jäänud ja edasine tõstmine on küsitav, sest see võib veelgi pidusrada Euroopa Liidu niigi aeglustuvat kasvu."

SAMAL TEEMAL

Neste tõstab bensiini hinda

Neste tanklakett tõstab juba lähipäevadel kütuse hindu, ütles Neste Eesti jaemüügi juht Artur Praun. Ta ei soovinud prognoosida, kui palju hinnad tõusevad.

Statoil pole veel otsustanud, kas tõstab hindasid või mitte. Kui arvestada kolmapäevase dollari kursi ja maailmaturu naftahindadega, siis peaks bensiiniliitri hind olema juba praegu 55 senti kallim, rääkis Eesti Statoili peadirektor Epp Kiviaed. Tema sõnul lisaks dollari tõus hinnale veel 10 – 15 senti ja kokku oleks hinnale juurde vaja panna 75 – 80 senti. Kiviaia sõnul peab aga arvestama turusituatsiooniga. "Hinnatõus saab tarbijale väga valus olema. Ma ei ole kindel, et Eesti ostujõud seda talub," ütles Kiviaed.

Arvi Tapver