2014. aasta detsembris kohtus Keskerakonna finantssekretär Kalev Kallo lätlase Raimondiga Meritoni hotelli kohvikus Mademoiselle. Ta rääkis Raimondile, et erakonnal on vanalinnas maja, mis on hinnatud 2 030 000 euro peale. Pangad aga poliitilistele parteidele laenu ei anna. Kontakt Krediidipangas oli talle soovitanud teha avaldus Läti panga Baltikums filiaali, vormistati dokumendid partei ajaloogi kohta, ent laenu ei antud.

„Mitte sittagi ei saanud tagasi! Mitte sittagi! Ja seejuures mitte mingisuguseid selgitusi, et me vaatasime teie pabereid ja me ei saa anda, vot,“ rääkis Kallo Raimondile . Pank tahtvat täiendavat garantiid. Ta jutustas Raimondile, et erakond soovis võtta pangast miljon eurot krediiti 25-ks kuuks, et valmistele vastu astuda. Kallo tegi kidakeelsele Raimondile ettepaneku, et too annaks jaanuaris laenu miljon eurot ja lubas, et tagasi hakatakse maksma aprillis. „Lihtsalt peab kõik võimalused välja uurima sellepärast, et mulle meeldis ikkagi niimoodi, et võtaksime ametlikult, kuradi, krediiti, lits, ja maksaksime normaalselt tagasi ja krediidiga seotud kõik aruanded oleksid olemas,“ rõhutab Kallo üle. Raimond küsis korduvalt, kas tõesti maja läheb tagatiseks ja Kallo kinnitas, et võib minna notari juurde. Kui miljonit ei saa, siis vähemalt 800 000 on vaja.

Raimond küsis tulu kohta ja Kallo selgitas vulgaarses vene keeles, et valimistel oodatakse kolm kohta juurde ja see kindlustab piisava tuluallika. Raha on erakonnal kuus 115 000 eurot, millest laenuks kavatsetakse maksta 40 000 pluss intressid. Raimond lubas uurida, ent midagi kindlalt ei lubanud.

Garantiiks maja Toom-Rüütlis

Rahaotsimisega tõsiselt hädas Kallo sai saamatuse eest kriitikalt isegi peremehelt endalt. 2014. aasta detsembri keskpaigas ohkas Savisaar Hundisilma talus, Siret Kotka köögitoimetuste sagina kõrval, heale sõbrale Aleksander Kofkinile, et raha on vaja. Savisaar rääkis Kofkinile, et plaanis on võtta kahe aastane laen, mille garantiiks jääb maja Toom-Rüütlis. Eesti pangad laenu pole nõus andma ja Savisaar räägib, et ehk tuleks küsida Moskva kontori kaudu. Väljaspoolt Eestit.

Savisaar palus Kofkini abi ja lubab, et kõik tehakse täiesti ametlikult. Kofkinil oli kaks küsimust: kui kõrgele hinnatakse Keskerakonna vara ehk maja Toom-Rüütli tänaval ja milline on maksimaalne protsent, millega ollakse nõus laenu võtma. Kofkin rõhutab: „See ei ole mitte Kallo peast, vaid see peab olema reaalne hind.“

Raha manguti ka Rikaste TOP-i liidrilt Hillar Tederilt. „Kuule, teeme need valimised ära aga teeme nad kohe niimoodi - tõsiselt. Tule mulle appi,“ määris Savisaar Tederile mett mokale. Teder vastas aga, et võimalused on piiratud ja vihjas, et kuu aja pärast on juba lihtsam. Savisaar näitas Tederile, et kuu aja pärast oleks vaja umbes niisugust ja saab ärimehelt vastuseks, et pole. „Oota, sa ei vaadanudki siiapoole, mees,“ ütleb Savisaar ja saab Tederilt konkreetse „ei“.

Teder põhjendab, et likviidsus on kinni ja arvetel on ehk pool miljonit. Raha kätte saamine sõltub aga ka mingitest paberitest. See Savisaart ei heiduta. „Vaata, ega mul korraga ei olegi seda vaja,“ ütles Savisaar. Lisaks kõige muule meelitas Savisaar Tederit korduvalt poliitikasse, öeldes, et aitab küll sellest kuradi äritegemisest. Säärastele kutsetele vastas Teder, et poliitikasse ta tulla ei saa. Mehed rääkisid, et ehk annaks ära raha vahendamisel kasutada Jüri Mõisa, ent sellele mõttele tõmbab Savisaar ise kriipsu peale. „Mul on temaga päris hea kontakt. Me ei ole temaga seda arutanud, sest ma tean, et siis ta hakkab mulle kohe rääkima, et on vaja Venemaalt neid ronge, aga mul ei ole praegu nende rongidega tegelemiseks aega,“ rääkis ta Tederile. Kuna Mõis jäi kõrvale, pakkus Teder, et siin alas on mingid vanad indiaanlased, nagu Otsa (Jaanus Otsa – toim.), kellega on Admiraliteedi asju aetud. Ka neilt olevat Kallo juba aga raha küsimas käinud. Mehed arutasid läbi, kuidas võtta laenu pankadelt, LHV-st, GREF pangast, Sperbank-ist. Savisaar palub, et Teder võtaks kohtumisele kaasa Jürka (Jüri Mõis – toim.) ja arutatakse, et Pettai on teadlik ja valmis täitma.

Kohtutoimikust jääb mulje, et erinevatest rahakassadest, keda Kallo ja Savisaar kordamööda moosisid, oli sõnaahtaim ehitusettevõtja Aivar Tuulberg. Temaga vesteldes kirjutasid mehed korda mööda paberile ja kasutasid peamiselt vaid sidesõnu.

Savisaar: Kuidas sa siis arvestad? Sa arvestad, siis niimoodi, et ütleme, see esimene on nii või?
Tuulberg: Täna. (Pliiatsiga joone tõmbamist meenutav heli).
Savisaar: Jah.
Tuulberg: Ma eeldan ...
Savisaar: Jah.
Tuulberg: ...et mul on see ja mul on see ... (Pliiatsiga joone tõmbamist meenutav heli) ... Homme ma saan korra kokku ja siis me paneme selle paika ... õhtul.

Reklaamiärimees Paavo Pettaist, kes sõlmis garantiikirjad Priit Toobaliga, räägitakse aga kui viimase piirini viidud mehest, kes käib iga päev nutmas.

MTÜ Keskerakond sõlmis garantiikirja, millega garanteeris kõiki Midfield OÜ rahalisi kohustusi kolmandate isikute ees. Kahe kirja peale oli garantii kokku summas 730 000 eurot ja seda lubati viie tööpäeva jooksul alates Midfield OÜ kirjaliku nõude kättesaamisest.