1. aprillist antakse Kanal 2 saateid eetrisse Kadriorust. "Tänu sellele, et ETV meid oma ruumidest välja viskas, oleme lõpuks iseseisvunud," märgib telejaama omanik Ilmar Taska. Kolimine ning uue tehnika ostmine läks maksma umbkaudu 2 miljonit krooni.

Telekanali uus kodu asub Koidula tänaval. 1938. aastal ehitatud ning hiljaaegu täielikult renoveeritud luksuslikus majas on nende käsutuses kolm korrust ning oivaline vaade merele. "Kevadel on väga meeldiv loodusele lähemal olla," nendib Taska rahulolevalt.

Viimasele korrusele, kus Taska kabinet asub, lift ei sõida. "Kavatseme viienda korruse fuajeed kasutada ka stuudiona ning selleks, et keegi keset otsesaadet kaadrisse ei astuks, saab sinna korrusele sõita vaid võtit kasutades," selgitab Taska.

Aprilli lõpust varem eetrisse

Kanali töötajad on vastremonditud ja valgusküllaste ruumidega mõistagi rahul. "Varem olime laiali telemajas ja Tallinnfilmis. Nüüd on kõik koos ning ruumigi tunduvalt rohkem kui varem," märgib Taska uusi ruume näidates rõõmsalt.

Kadriorgu koliti 1. aprillil, möödunud nädala keskpaigas käis majas veel kibe askeldamine ning lahtipakkimine. Keset üldist sekeldamist tuiskas äkki ei-tea-kust välja rohelises vestikeses koer Kaks, kiljuv naisteparv kannul. "Anna meie kohvitopsikud tagasi, need on meil viimased," hüüab Liina Kirt. Kaks annab tassid tagasi ja koondab huvi fotograafile. äkki saab pildile? "Ta on meil, jah, veidi edev," tunnistab Taska ja lisab, et Kaks on igatahes uue majaga kodunenud ning veedab enamuse päevast aknal istudes ja kasse vaadates.

Rõõmu uute ruumide üle varjutas Taska sõnul ajanappus. "Lühikese ajaga pidime leidma koha, kuhu minna. Valimise tegi raskemaks asjaolu, et majal pidi olema silmside teletorniga. Paraku jäi muidu sobival hoonel ikka mingi korsten või kirikutorn ette," jutustab Taska, kes teisalt tunneb suurt heameelt, et kanal lõpuks iseseisev on. "Meil on oma pilt ja heli eetris, vahepealseid süsteeme me ei kasuta. Kuna saame siit ise eetrisse minna, on plaanis hakata rohkem otsesaateid tegema ning saadete mahtu suurendada. Aprilli lõpust hakkame ka varem eetrisse minema."

"Santa Barbarat" jätkub aastateks

ETV ruumide ja tehnika kasutamise eest maksis Kanal 2 kaks miljonit aastas. Riigitelevisioon otsustas sellest paraku loobuda ning esitas 1. detsembriks kirjaliku avalduse, milles nõuti, et Kanal 2 vabastaks ruumid kuu aja jooksul. Kuna leiti, et kuu ajaga pole võimalik makkegi lahti monteerida, anti ajapikendust 1. aprillini. "Kogu aeg räägitakse rahapuudusest, aga eraraha millegipärast ei taheta. Tähtis on ikka see maksumaksja raha," räägib Taska hämmeldunult. "Telemajas on tegelikult ruumi küll - see ongi ehitatud kahe programmi edastamiseks."

Vaatamata ETV tekitatud ebameeldivustele on Taska rõõmus ja reibas. "Hea näitaja on seegi, et erakanalid, kus töötab umbes 40 inimest, saavad toota samas mahus televisiooni kui ETV oma 700 inimesega," rõõmustab ta. "Eesti on nii väike, et siin ei saa teha spetsialiseeritud kanalit - peab pakkuma midagi igale maitsele ja vanusegrupile. Küsimus on ka selles, kui palju peaksid erinevad kanalid üksteist kordama. Oleme näiteks mõelnud võtta programmi mõne meelelahutusliku mängu, mida mujal maailmas ju kommertstelevisioon teebki, aga kuna Eestis on avalik-õiguslik televisioon kalli raha eest sisse ostnud neli ameerika telemängu, peavad erakanalid ilmselt rohkem kultuuriprogramme tegema."

Kui kauaks jätkub kanali leivanumbrit - "Santa Barbarat"? "No ikka jätkub," tunnistab Taska veidi häbelikult. "Seda toodeti ju kokku seitse aastat."

Taska märgib, et Kanal 2 on kanda kinnitanud ka Riias, kus neljal tööpäeva õhtul ja viiel hommikul edastatakse pea samasugust programmi kui Eestis.

Ekraan mustaks ei jää

Erakanalite olevik ja tulevik on Taska arvates keeruline. "Suuremaks probleemiks on levikulud. Euroopia meediaekspertide sõnul läheb mujal maailmas telejaama eelarvest levikuludeks 5-10%, meil 35-40%," märgib Taska, lisades, et probleem puudutab ka riigitelevisiooni. "Loodetavasti leitakse siiski mingi lahendus, sest leviraha eest oleks võimalik teha palju huvitavaid programme."

Erakanali juhi meele teeb mõrudaks ka asjaolu, et ETV müüb reklaami alla omahinna. "Meil on isegi üks lepingu koopia, millest selgub, et ETV on eetriaega müünud 50-protsendilise allahindlusega. Kui kõige suurem kanal müüb reklaami nii odavalt, siis väiksemad peavad seda ju veel odavamalt tegema. ETV-le on reklaamitulud lisarahaks, erakanalitele aga ellujäämise küsimus," selgitab Taska, lisades, et niikaua, kui ETV hinnaalandusega tegeleb, ei saa erakanalid iialgi plussi. "Asi võib lõppeda sellega, et erakanalid hakkavad end tundma dinosaurustena - oleme ikka veel alles ja tegutseme."

Taska lubab, et Kanal 2 ekraan mustaks ei jää . "1. aprillil oli see võimalus olemas, aga me ei teinud seda aprillinalja, vaid jätkame tõusvas joones."

KRISTI PäRN