Narkootilise toime tõttu kurikuulsaks saanud kanepitaimele on leitud märksa süütumat rakendust, mis näitab seda taime sootuks positiivsest küljest. Nimelt toodetakse taimest majadele looduslikku soojustusmaterjali. Kanepivilla müüva OÜ Thermi juhatuse liikme Steve Eerma sõnul huvitub kanepivillast eelkõige tervislikest eluviisidest lugupidav majaehitaja.

Steve Eerma usub, et kanep on tulevikumaterjal, kuigi hinnatundlik klient mõtleb enne pikalt, kui loodussäästliku ja tervisliku toote kasuks otsustab. Huvi kanepivilla vastu on ilmutatud, ent ostuga ei kipu maja-ehitajad kiirustama. Kanepivilla maksumus on vastavalt paksusele 100–500 krooni ruutmeetri kohta. Võrdluseks, tavalise klaasvilla ruutmeetri hind on 40 krooni ning loodusliku rooplaadi ruutmeeter maksab 130 krooni.

Kanepitaim aitab taastoota hapnikku, see on vastupidav ning tugev materjal. Kui klaasvill sisaldab kuni neli mikronit mineraalkiudu, mis sisse hingates ei tule enam organismist välja, siis kanepivillas selliseid mineraalkiudusid ei leidu.

Kanepivillal on Eerma sõnul sarnased omadused, mis tavalisel villalgi. Suvel hoiab see maja liigse kuumuse eest, talvel väldib jahtumist. Soojustamisel kulub seda aga umbes 10 protsenti rohkem kui tavalist villa. Ka on kanepivilla soojustegur keskmisest madalam. Tulekindluseks on villale lisatud kolm kuni viis  protsenti soodat. Tulekindlusklass on E, mis on loodussäästlikke tootmispõhimõtteid järgides parim, mis saavutada võimalik.

Steve Eerma on villa katseta-nud ja tõdeb, et see sädemest ei sütti – tikuga pole võimalik villa süüdata. Kanepivill ei ole siiski tuletõke ja tulekahju korral läheb ta kindlasti põlema.

Kanepivill on välimuselt nagu madrats, mis hoiab oma kuju ning vetrub. Sellega soojustamine ei erine tavapärase villa paigaldamisest.

Euroopa sertifitseerimiskeskused ja kauba kvaliteedikontrollijad on kanepivilla korduvalt luubi alla võtnud. Eerma ei välista, et see võib tuleneda toorme pahelisest mainest.

1996. aastast on Saksamaal lubatud kanepi kasvatamine tööstuslikel eesmärkidel. Saksa ettevõte Thermo Hemp toodab lisaks kanepivillale mitmesuguseid loodussäästvaid ehitusmaterjale.

Tänavu asutatud OÜ Therm toob Eestisse sisse ka termovahtu, mis on mõeldud vanade telliskivimajade õhuvahede täitmiseks. Õhuvahesid saab täita ehituse käigus saepuruga, ent kui maja on juba valmis, siis on ainuke võimalus sein ülevalt n-ö lahti võtta. Termovahuga täitmisel tehakse seina aga umbes 15 millimeetrine auk, kust pistetakse vahupudeli ots sisse ning lastakse vahe vahtu täis. Keskmise üheperemaja täitmiseks kulub umbes kuus kanti vahtu, mis läheb maksma 15 000–17 000 krooni. Suuremate majade puhul võib arvestada 150 000-kroonise väljaminekuga.

Termovahul on 35-aastane garantii. Eerma sõnul on termovahu ainus eelis see, et seda on lihtne paigaldada ja tulemus on sama, mis villaga õhuvahede täitmisel.

Kanepivilla kasutusalad

•• sarikatevaheline soojustus;

•• abisarikate vahele paigaldatav sarikapealne soojustus;

•• puidust tala vahelagede soojustus;

•• välis- ja siseseinte soojustus puidust raamide ja postidega ehitistel;

•• metallpostidega seinte soojustus;

•• ventileeritud õhuvahega seinte välissoojustus.