Maksumärgistamata alkoholi on lubatud müüa 30. septembrini.

Maksumärk on 20 mm läbimõõduga erilistele turvaõuetele vastav hologramm-kleebis, mille keskel on kujutatud Eesti kaarti ja selle all riigi vappi. Selleks et minimeerida maksumärkide võltsimise ja väärkasutusega seotud riske, on maksumärgile trükitud 30 erinevat turvaelementi ning unikaalne kahest tähest ja kuuest numbrist koosnev kood. Koodi alusel saab tarbija esitada maksu- ja tolliametile või aktsiisikeskusele päringu, saamaks teada, kas tegemist on õige maksumärgiga ning millise mahu ja kangusega alkoholi kohta see kehtib.

Esimesi maksumärgistatud müügipakendeid võib kauplustes näha alates 1. juulist. Siiski on kaupmeestel võimalik uue olukorraga harjuda ja maksumärgistamata alkoholi laovarud realiseerida kolmekuise üleminekuperioodi vältel, mil müüa võib nii maksumärgistatud kui maksumärgistamata alkoholi. Alates 1. oktoobrist peab aga kogu müügil olev kange alkohol olema maksumärgistatud ning sellest kuupäevast on müügipakendile kleebitud maksumärk kinnituseks, et tegemist on legaalse alkoholiga, mille puhul on tagatud toote kvaliteet ja millelt on makstud aktsiis. Ettevõtjatel, kes soovivad juba tarbimises olevat kanget alkoholi müüa peale 30. septembrit, on võimalus see maksumärgistada kas aktsiisilaos või registreeritud kaupleja tegevuskohas.

Maksumärgistama peab alkoholi, mille etanoolisisaldus on üle 22 mahuprotsendi ja mis on villitud vähemalt 0,2 liitrisesse müügipakendisse või millelt makstav aktsiisisumma on üle 10 krooni müügipakendis oleva koguse kohta. Selle reegli kohaselt kuuluvad maksumärgistamisele argimõistes alkoholi kõrval ka üle 22 protsendise etanoolisisaldusega ravimisarnaseid preparaadid, näiteks Bittneri Balsam ja Doppelherz.

Maksumärgistamise nõue kohaldub Eestisse imporditud, teisest liikmesriigist Eestisse toimetatud või Eesti turule tarbimiseks mõeldud alkoholile, välja arvatud juhul, kui sellele alkoholile kohaldatakse aktsiisivabastust või ajutist aktsiisivabastust. Maksumärgistamise nõude alla ei kuulu laevadel müüdav, kaugmüügi teel Eestisse toimetatud ja piirnormi ulatuses reisijaga kaasas olev kange alkohol.

Üldjuhul peab maksumärk olema kinnitatud vahetult müügipakendi korgile. Kuna tavapäraste pudelite kõrval on osa alkoholist villitud või pakendatud erikujulistesse anumatesse, pudelpurkidesse, suveniirpudelitesse, topsidesse või kinkekarpidesse, võib erandjuhtudel maksumärgi kleepida ka mujale kui korgile. Sellisel juhul tuleb maksumärgi kinnitamise koht Maksu- ja Tolliametiga kooskõlastada, esitades piirkondlikule aktsiisikeskusele kirjaliku taotluse, mille vorm on kättesaadav ameti kodulehel.

Maksumärke väljastab maksu- ja tolliamet aadressil Lõkke 5, Tallinn. Eestis saab alkoholi maksumärgistada aktsiisilaos, tollilaos ja registreeritud kaupleja tegevuskohas. Samuti saab alkoholi maksumärgistada teises liikmesriigis ja ühendusevälises riigis.

Lisainfot maksumärkide kohta saab maksu- ja tolliameti kodulehelt www.emta.ee/maksumark ja paketipõhise hinnaga infotelefonilt 8 800 817.