Vabakaubandustsoonides senikehtinud keeruline väliskapitalil ettevõtete või ühisettevõtete asutamise kord asendatakse lihtsa registreerimissüsteemiga, vahendas Reuters.

"See on järjekordne samm Hiina koduturu reformimise ja vabakaubandustsoonide arengu toetamise teel," ütles Reutersile Liao Qun, Hongkongi panga Citic Bank International peaökonomist. "Mis puutub ajastust, siis aitab see samm leevendada survet jüaanile ning kompenseerida kapitali väljavoolu."

Hiinal on vabakaubandustsoonid Shanghais, Tianjinis, Guangdongis ja Fujianis.

Ühtlasi lõpetas valitsus ajutiselt investeerimispiirangud terasetööstuses, mis takistasid välisinvestoritel terasetootjkate kontrollosaluste omandamist ja vabakaubandustsoonides täielikult väliskapitalile kuuluvate terasetööstuste rajamist.

Senine kord nõudis, et Hiinasse investeerivad välisfirmad pidid terasetööstuses kaasa tooma oma tehnoloogia, aga muudes sektorites tõestama rahalist võiemkust ja usaldatavust, märkis Reuters.

Osalt just piirangute pärast on Hiina terasetööstus meelitanud ligi väga vähe väliskapitali. Hiina terasesektor on viimasel ajal sattunud nõudluse vähenemise, madala kasumlikkuse ja kuhjuvate kahjumite tõttu surve alla.