Haigekassa kärpis sel aastal südamehaigete raviraha kolme miljoni euro võrra ja järgmisel aastal on plaanis veel kahe miljoni euro suurune kärbe. Sel aastal on kaks suurimat kardioloogiakeskust pidanud suuremast osast plaanilisest ravist juba loobuma, sest olemasoleva rahaga saame aidata vaid erakorralist arstiabi vajavaid haigeid.

Tehtud otsuste tõttu kannatavad kõige enam südame- ja veresoonkonna haigusi põdevad patsiendid (see haiguste rühm on suurim haigestumise ja surma põhjustaja Eestis), kellele kardiloogid ei suuda alates sellest aastast ei suuda ravi tagada varasemate aastate tasemel.

Juhime tähelepanu, et siiani on haigekassa poolt katmata mitmed väga olulised teenused - infarktihaigete invasiivse ravi ööpäevaringne valveteenistus, ehhokardiograafi ööpäevaringne valveteenistus, ööpäevaringne EMO konsultandi valveteenistus, üks kardioloog kuue intensiivravi patsiendi kohta, rütmihäirete kompleksablatsioon, südame veresoonte komplekslaiendamine, südame veresoontesisene piltdiagnostika jne.

Uue kärpega kaob ära ka südamepuudulikkust ravivate stimulaatorite paigaldusteenus. Kõiki neid teenuseid on haiglad kompenseerinud senini teiste teenuste arvelt.