“Alates detsembri keskpaigast me õlut ei valmista,” ütles Karme nõukogu liige Jüri Kert Sakalale. “Kuid ma ei saa kindlalt väita, et me enam kunagi õlut tegema ei hakka.”

Kerdi sõnul müüb firma praegu laos olevat toodangut, mida jätkub parimal juhul veebruari lõpuni. “Arvatavasti on meie õlu jaanuari lõpuks läbi müüdud ja siis seda enam kauplustest ei leia,” nentis ta.

Nõukogu liikme jutu järgi on õlleteo lõpetamise peamine põhjus see, et väike tootmine ei tasu end ära. “Pudeli omahind tuleb liiga kõrge ja konkurents õlleturul on väga tihe.”

Karme annab praegu tööd 42 inimesele. Õlletootmisega seotud töötajatele on juba teatatud võimalikust koondamisest.

Aktsiaseltsi Karme suuromanik Sven Karjahärm peab praegu läbirääkimisi Nigula õlletehasega, et liita kaks väikest ja pastöriseerimata õlut tootvat firmat üheks.

Aktsiaseltsi Nigula Õlu tegevdirektor Ants Varinurm on Eesti Päevalehele öelnud, et läbirääkimised on tõepoolest alanud, kuid küsimusele, kas need võivad lõppeda loodetud tulemusega, ei osanud ta vastata. Selguse saamiseks kulub Varinurme arvates vähemalt paar nädalat.

Kerdi arvates võib tulevikus välja kujuneda olukord, et Karme sildiga õllepudelid hakkavad kauplustesse jõudma Viru-Nigulast. “Koos tegemise juttu on Karme ja Nigula ajanud juba pikka aega,” nentis ta.

Kert pidas võimalikuks, et õnnestumise korral õlletegemine Karksist täielikult siiski ei kao, sest siin võidakse hakata vaadiõlut ajama.

Lisaks õllele on Karme olnud ka tuntud veinitootja. “Veini müük on meil läinud paremini ja eriti hea oli eelmise aasta lõpp,” ütles Kert.

Eelmise aasta majandustulemusi nõukogu liige veel öelda ei osanud. “Igal juhul suurt kahjumit ei tulnud, aga mingist märkimisväärsest kasumist ka kindlasti juttu olla ei saa,” lausus ta.

Möödunud suvel pidas Karksi õlle- ja veinitehase ostmise üle läbirääkimisi Ösel Foods, kuid loobus, sest ei jõudnud tehase omanikega hinnas kokkuleppele. Ösel Foodsi juhatuse esimees Kuldar Leis on Sakalale öelnud, et ei välista tehase ostmist tulevikus.

Leis ei soostunud avalikustama, kui suur oli soovitud ja pakutud hinna vahe. Väidetavalt soovisid Karme omanikud saada Ösel Foodsilt tehase eest üheksa miljonit krooni.

Karmele kuulub Sakala andmetel Eesti õlleturul 0,4 ja Nigula Õllele 1,6 protsenti. Liider on Saku Õlletehas, kellele kuulub õlleturust 46,3 protsenti.