Viimase aasta jooksul on Ida-Tallinna keskhaigla korraldanud kaks riigihanget kokku üle 25 miljoni krooni ulatuses. Konkurentide sõnul oleks haigla saanud esimese konkursiga soetatud radioloogilise aparatuuri kaks miljonit krooni odavamalt, kui poleks eelistatud võitnud firmat, kirjutab Eesti Päevaleht.

Eelmise aasta septembris kuulutati välja riigihange Ida-Tallinna keskhaiglale radioloogilise aparatuuri ostmiseks. Pakkumisel osales kolm firmat: Philipsit esindav Apex Medicus, General Electricut esindav Hansa Medical OÜ ja AS Siemens.

Pakkumise võitjaks tunnistati Apex Medicus, kuigi järgmine, Hansa Medical OÜ pakkumine oli kaks miljonit krooni odavam.

Hansa Medicali juht Siiri Võlu- Tiganik hanget samas ei vaidlusta. “Tean küll, et meie hind oli odavam, kuid hind pole riigihankel alati kõige määravam,” märkis Võlu- Tiganik.

Samas pole tema sõnul teada, kuidas liidetakse tehnilisi punkte. “Aga haiglal pole ka kohustust seda meile öelda,” lisas Võlu-Tiganik. Tehniliste hindamispunktide kokkulugemisel on tema sõnul siiski võimalik eelistada teist firmat. “See on alati võimalik ja mitte ainult selle hanke puhul,” lausus Võlu-Tiganik. “Aga seda ei oska ka kellelegi ette heita, sest valiku teevad siiski haigla ja konkreetsed kasutajad.”

Lääne-Tallinna keskhaigla juhatuse esimees Peep Põdder kinnitas, et seadmete valikul on otsustamine sisuliselt raviarstide käes, kes aparaadiga töötama hakkavad. Neile pakuvad firmad sageli hinnalisi koolitusi, millega võib kaasneda reis soojale maale.

Siemensi esindajad on kindlad, et hange oli suunatud Apex Medicuse esindatud Philipsile. Apex Medicuse juhatuse liikme Jaanus Voolu ammune sõber ja äripartner on omakorda meditsiini eest vastutav Tallinna abilinnapea Anders Tsahkna.

Tänasel istungil tahab linnavalitsus kinnitada Ida-Tallinna keskhaigla ja Lääne- Tallinna keskhaigla majandusaasta aruanded. Kui seda tehakse, pole linnavalitsusel põhjust asja uurida.