Prokuratuuri süüdistuse järgi müüsid alkoholitootjad Liviko ja Offex mullu veebruaris-aprillis pooleliitrist viina kartellikokkuleppe hinnaga.

Väidetavalt sõlmisid Liviko juhatuse liige Janek Kalvi ja Offexi nõukogu liige Igor Zavizion kokkuleppe mullu veebruaris ilma omavahel kohtumata. Leppele kaasa aitamises süüdistatakse samal ajal viinatootja Remedia juhatuse liikmena töötanud Aleksandr Skoblovi.

„Kokkuleppe sisuks oli, et kahe ettevõtte toodetud või imporditud ning jaekaubanduses müü­dava 0,5-liitrise viina hinna alampiiriks on 59 krooni ja 90 senti,” ütles riigiprokurör Piret Paukštys.

Prokuratuur jõudis väidetava kuriteo jälile 2009. aasta aprillis, kui uuris võltsitud maksumärkide kasutamist OÜ Offex Group poolt. Prokuratuur ei soovinud täpsustada, millised on Offexist läbiotsimisel leitud tõendid kartellikokkuleppe kohta. „Uurimine tegigi kartellikokkuleppele lõpu,” ütles Paukštys.

Offex Group tõstis prokuröri kinnitusel veebruaris oma viina hinna kokkulepitud tasemele. Sellest võib aru saada, et kartelli algatajaks oli Liviko.

Aleksandr Skoblov töötas kokkuleppe vahendamise ajal Remedia juhatuse liikmena, kuid tegutses Paukštyse kinnitusel füüsilise isikuna, kes omas kokkupuudet nii Janek Kalvi kui ka Igor Zavizioniga.

Üks osapool süüdistatuist eitab oma süüd, teine aga möönab, et midagi oli, selgitati prokuratuurist.

Hinnast räägivad kõik

„Need, kes tegelevad kaubandusega, räägivad omavahel kogu aeg hinnast, kuid süüdistus kartellikokkuleppes on kontekstist välja rebitud,” ütles Skoblov. „Pooleliitrist viina müüdi poes mingil hetkel tõepoolest hinnaga 59,90 krooni pudeli eest, kuid pärast langes hind 55,90 kroonini – sellise hinnamuutuse juures ei saa rääkida mingisugusest kartellikokkuleppest.”

Eile puhkusel viibinud Liviko juhataja Janek Kalvi lükkas suhtekorraldusbüroo vahendusel ümber Liviko igasuguse seotuse hinnakujundust puudutavate turukokkulepetega. „Ma ei ole sõlminud kartellikokkuleppeid ning usun, et kohus mõistab nii minu kui ka Liviko õigeks,” teatas Kalvi. „Liviko on Eesti riigi ja Eesti majanduse patrioot ega pea võimalikuks mitte mingisuguse ebaseadusliku tegevusega kaasaminekut, sest teame, et pikaajalise edu garantii saab olla üksnes aus konkurents.”

Populaarse Saaremaa viina tootja Altia peab Liviko ja Offexi kartellikokkulepet ebatõenäoliseks. „Toote lõpphinna määravad kaubandusketid ja nii mitme osapoole vahel ei suudeta ühesuguses hinnas kokku leppida,” ütles Altia juhatuse liige Ivar Aus. „Kaupmees võrdleb oma odavaima viina hinda teise kaubandusketi odavaima viinaga ja nõuab tootjalt vastavat hinda – see on nii kaupmeeste kui ka tootjate hinnakatted viinud praeguseks olematuks.”

Kalvi on ennast Ausi sõnul näidanud ausa ja põhimõttekindla inimesena. Nii Aus kui ka Kalvi kuuluvad Eesti alkoholitootjate liidu juhatusse.

„Survet hindu tõsta tuleb praeguses situatsioonis pidevalt ja erinevatelt tarnijatelt, kuid hinnaläbirääkimised kuuluvadki ühe kaubandusliku tehingu kokkuleppe sõlmimise juurde,” ütles ka Prisma Peremarketi ostujuht Marge Saluste. „Hinnakujunduses lähtume konkurentsisituatsioonist ja seega ei ole tarnijatel võimalik mõjutada toodete lõpphindu.” Liviko Lauaviin ei kuulu Prisma sortimenti. Keti odavaim viin on Altia, mitte Offexi toodang.

Süüdistuse saanud viinatootjate omanikelt ei õnnestunud eile kommentaari saada. Süüdimõistmise korral võib ette­võt­teid tabada kuni 250 miljoni krooni suurune rahatrahv, ettevõtte juhte aga rahatrahv või kuni kolme aasta pikkune vangipõli.

Offex võltsis maksumärke

•• Samal ajal kui Liviko on seni silma paistnud laitmatu äriga, sattus samuti kartellikuriteos kahtlustatav Offex Group juba mullu seadusega teravalt pahuksisse.

•• Eelmise aasta märtsis ründas keskkriminaalpolitsei eriüksus K-komando Offex Groupi ja Baltmodumit, kust leidis ligi 20 000 võltsitud maksumärki. Offex Groupi toodete turustamisega tegeleva OÜ Baltmodum territooriumil tuvastati 15 alust valmistoodangut, mis kandsid võltsimise tunnustega maksumärke.

•• Võltsitud maksumärke kasutati kokku 26 779 tootel: Talu viin, Kodu viin, Psenichnaja Vodka, Vodka Avans ja Rõõmu Allikas. Võltsitud maksumärgi kahtlus lasus ka 10 414 pudelil Oma viinal, mis alkoholiregistri andmete kohaselt oli AS-i Remedia toodang, kuid võis olla toodetud ka Offexis. Remediale kahtlustusi ei esitatud.

•• Offex Group liideti mullu suvel Remediaga. Lõviosa Eesti viinaturust kuulub praegu turuliidrile Liviko ja Soome riigifirmale Altia. Väiksem osa jääb Remediale ja Liiwi Heliisile.