Liibanoni päritolu Nassim Nicholas Talebi on nimetatud üheks meie aja tähtsamaks ja originaalsemaks autoriks, kes otsekohesuse ja arrogantsusega suudab rabada nii toetajaid kui kriitikuid. Taleb on olnud pankur, tippmatemaatik, professor ja üliedukas investor, kes oma tekstides ja avaldustes toetub tohutule lugemusele. Mitmete globaalsete bestsellerite autorina on Taleb ümber mõtestanud selle, kuidas inimesed üldiselt, sealhulgas oma valdkonna tipptegijad, hindavad ja mõistavad majanduslikke ja kõikvõimalikke muid riske.

Üks Talebi fänne Swedbanki juht Robert Kitt kirjutab, et “Taleb on võtnud oma elu eesmärgiks hävitada kogu majandusteadus, majandusteaduslik nomenklatuur ja kõik sinna juurde kuuluv. Ta on kutsunud üles lõpetama Nobeli majanduspreemia väljaandmist, kuna majandusteaduse kahju ühiskonnale võib olla hävitav/../Miks ta võib endale sellist stiili lubada? Või pigem küsigem, miks peaks keegi üldse sellist lahmimist taluma? Peamiselt sellepärast, et Talebi jutus peitub sageli kibe tõde.”

Talebi 2007. aastal ilmunud raamat “Must Luik” („The Black Swan“) valiti The Sunday Timesi poolt 12 kõige mõjukama kirjandusteose hulka pärast teist maailmasõda. Selles jõuab Taleb arusaamisele, et murdelisi sündmusi majanduses ja ühiskonnas ei ole võimalik ennustada ning ei tasu uskuda inimesi, kes vastupidist väidavad.

Nobeli preemia laureaadist pühholoog, menuraamatu “Kiire ja aeglane mõtlemine” (Thinking Fast And Slow) autor Daniel Kahneman (84) on öelnud, et “Must luik” muutis tema arusaama sellest, kuidas maailm toimib.

Talebi peateosteks võib siiski pidada hilisemaid bestsellereid „Antifragile“ ja värskeimat raamatut „Skin in the Game“. Neis omavahel seotud raamatutes ehitab ta üles tervikliku maailmapildi, mis on tänase globaliseeruva maailma riskitaluvuse suhtes ülikriitiline. Ta peab meid erakordselt haavatavaks ning tänapäeva lääne ühiskondi tervikuna võimetuks neid riske hindama ja nendeks mõistlikult valmistuma.

Mõne nõrgema närviga inimese võib Talebi karm otsekohesus rivist välja lüüa. Eriti puudutab see ajakirjanduse esindajaid, keda Taleb tõepoolest üldse ei salli. "Erudiit on keegi, kes näitab välja vähem kui tegelikult teab. Ajakirjanike ja konsultantidega on vastupidi," kirjutab ta oma aforismiraamatus "The Bed of Procrustes" (2007).

Kuni 31. detsembrini on võimalik Eesti Ekspressi konverentsile registreeruda soodushinnaga. Tutvu üritusega lähemalt ja registreeru: ekspress.ee/conference.