„Keskpank on sellest rääkinud juba 18 kuud,“ tõdes CNBC-le Deutsche Banki Euroopa majanduse asejuht Martk Wall. “Näib, et nad kardavad neid samme teostada. Kuid nad vehivad selle võimalusega sageli nagu laetud püssiga, kui olukord on neile sobilik.“

Deposiidi intress on juba peaaegu nullilähedane ning paljud analüütikud ootavad 10-baaspunktilist kärbet. See tähendab, et keskpank trahviks panku, kui viimased raha väljalaenamise asemel seda keskpangas hoiustavad.

Wall usub, et negatiivne hoiuseintress oleks ennasthävitav, viidates sellele, et keskpangad ei ole seda sammu laialdaselt kasutanud ning ühe vähese meetme rakendaja, Taani, katse oli edutu.

Euroopa Keskpank kaalub lõdvendusmeetmeid, sest Euroopa majanduse taastumine on takerdunud ning üheks põhjuseks on tugev euro, mis hoiab inflatsiooni murettekitavalt madalal tasemel ning pärsib eksporti.

Eurotsooni aastane inflatsioon kerkis aprillis veidi 0,7 protsendini, kuid on oluliselt madalam keskpanga sihiks seatud veidi allapool 2 protsendi taset. Riskipelgus on hoidnud panku laenuandmisel tagasi, mis omakorda on majandusele negatiivselt mõjunud.