Näiteks andis kodumaine hotellikett Hestia teada, et hakkas oma Hestia Hotel Euroopas pakkuma kuupõhist renti. Kuu aega hotellitoas elamist maksab 450 eurot, ent erinevalt Mustamäe korterist, mille hinnaklassi hotellituba langeb, ei pea lisaks maksma ei vee, elektri, prügiveo, interneti ega ka kütte eest ja rätikuid ning voodipesu vahetatakse kolm korda kuus. Hommikusööki küll hinnas ei sisaldu, ent toas on ka minikülmik ja veekeedukann, nii et soovi korral saab endale lihtsama hommikusöögi ka otse hotellitoas korraldada. Kevadel, esimese laine ajal, pakuti ka sarnast teenust.

Alles augustikuus uksed avanud Citybox Tallinn pakub samuti kuuajalist hotellitoarenti. Nende pakkumine ühekohalisele hotellitoale on 290 eurot kuus, ka lemmikloom on lubatud kaasa võtta. Kahekohalise toa eest tuleb välja käia samuti 450 eurot. Tuba koristatakse kord nädalas. Pesupesemiseks on olemas pesumasin ja kuivati, mida saab kasutada ilma lisatasuta. Lisaks saab kasutada mitme toa peale ühist kööki, mis on varustatud külmiku, mikrolaineahju, rösteri, veekeetja ja ühekordsete nõudega. Pakkumist saab kasutada aasta lõpuni.

Südalinnas, Narva maantee alguses asuv Radisson Park Inn hotell võimaldab neljanädalast majutust kahele praegu 400 euro eest. Lisaks sellele, et hinna sees on kommunaalkulud ja internet, koristatakse tuba ja vahetatakse pesu kord nädalas. Lisaks on hinna sees jõusaali kasutus. Pakkumist saab kasutada aasta lõpuni.

Hestia hotelliketi juht Kaisa Mailend ei usu, et see teenus väga populaarseks saab ja pigem on hotelli vaates tegu asendustegevusega, et natukenegi edukamalt keeruline aeg üle elada.

Huvitatuid võiks olla üsna palju

Peep Sooman usub, et airbnb korterid, mis samuti raskel ajal pikaajalise rendi turule on tulnud, ei suuda hotellidega konkureerida. Just mugavusteenused on need, mis vahe sisse teevad. Kui näiteks köögi asemel pakutaks veel toitlustuspaketti, kus sul hommiku ja miks mitte ka õhtusöök kaetud on, siis jäävad olmeprobleemid täitsa ära. Ja kui väike külmik on toas, siis mahutad sinna ära ka jogurti ja paar pudelit õlut.

„See on mõeldud inimestele, kes on tegusad ja kellele ei ole midagi peale hotellitoa vaja. Nad ei viitsi tegeleda koristamise, nõude pesemise ja muu sellisega. See on hinna sees. See ei mõjuta neid, kus täiskasvanutele lisaks on lapsed," alustab Sooman, kuid lisab, et hotellides on olemas ka sviidid, kuhu võib mahutada ka terve pere.

Eelkõige võiks selline teenus sobida näiteks neile, kes on oma eelmise elamise maha müünud ja ootavad uue valmimist. Miks üürida pool aastat korterit, kui saab kolida hotelli? Samas on see hea vahemaandumine ka neile, kel pere mingil põhjusel lõhki läheb. Neile võib eriti vaja minna seda, et olme peale peab võimalikult vähe mõtlema.

Veel ühe grupi moodustavad välistöölised ja kosmopoliidid, kes ei teagi täpselt, mida nad mõne kuu pärast teevad. Võib-olla suunduvad välismaale.

„Kesk-Euroopas ei ole see tavapäratu, et osa hotellist ongi kujundatud nii, et seal saab pikemalt elada. 4-5 viimast korrust on näiteks püsielanikele. Need inimesed toovad pideva rahavoo, et hoida hotelli keerulisemal ajal elus," ütleb Sooman.

Talle tuleb veel huvitatud gruppe meelde. Näiteks need, kel kodus remont pooleli ja ei suuda pideva segaduse ja värvilõhna sees elada. Ta rõhutab aga, et selle teenuse eelduseks on maksevõime, madala sissetulekuga inimestele see mõeldud ei ole, sest odavamaid alternatiive on turul palju.

Kui välistöötajate puhul on selliseid teenuseid juba kasutatud, siis tavainimese vaatest on see Eestis uudne lahendus ja vajab harjumist.

„Kui maigu suhu saad, siis võib isegi hakata meeldima. Koristajad, retseptsioon, hea restoran allkorrusel. Profid. Airbnb siin vastu ei saa," ütleb Sooman ja nendib, et järgi tuleb anna ruumi osas. Teatud inimestele on pidev elamine väikeses ruumis ahistav.

Kes aga pihta saab, kui pikaajaline rent hotellides laiemaks trendiks saab? Sooman arvab, et eks iga siseturu klient võetakse kelleltki teiselt ära. Pigem on see siiski lühiajalise rendi pakkujate mure, kes on samuti tulnud nüüd kuupõhist võimalust pakkuma. Kõik aga sõltub ka hotellide hinnapoliitikast ja standardist.

Üks teooria on veel. Võita võivad need, kelle äriplaan ongi pikaajalisele korteri rendile üles ehitatud. Miks? Vähem on neid, kes rendivad pinda mõneks kuuks ja siis kaovad nelja tuule poole. Sina pead aga jälle uut üürilist otsima hakkama. Need, kes soovivad üürida pikemalt, aasta või kauem, vaevalt hotellituba valivad.