Riigikogus tekitas paksu pahandust Reformierakonna liikme Daimar Liivi kolmapäeval öeldud repliik: "Minu pärast ostku jaapanlased eraisikutena 100 protsenti Eestimaast ära".

Nii väitis Liiv välismaalasele, välisriigile ja juriidilisele isikule kinnisomandi üleandmise kitsendamise seaduse vastuvõtmisel, mis seab välismaalastele Eestis maa omandamisel piiranguid.

Daimar Liiv kinnitas eile Eesti Päevalehele, et tema pärast ostku jaapanlased, kuid mitte Jaapani riik endale eraomandisse kas või 100 protsenti Eesti maad.

Liivi sõnul seisnes tema sõnade mõte selles, et riigi territooriumil ütleb riigivõim, kuidas maad kasutatakse. "Kuni riigivõim on eestlaste käes, pole oluline, kes on maa omanik. Riigivõim võib alati piirata ja kitsendada selle maa kasutamist," kinnitas Liiv.

"Tahtsin neile härradele, kes ei saa aru, mis on maaomand ja mis on riigi territoorium, selle piltlikult selgeks teha," lisas Liiv.

Keskfraktsiooni esimehe Siiri Oviiri sõnul näitab ütlemine kas või kogu maa müügist jaapanlastele ilmselt Liivi arvamust riigist. "Daimar Liiv on vist unustanud, et riigi tunnus on tema territoorium," märkis Oviir. Keskfraktsiooni esimees pole nõus, et Eesti riik antakse "nüüd kopikate eest suvalises kohas suvalisele välismaalasele".

"Mul oli üllatav kuulda ka Liia Hänni arvamust, kelle sõnul oleks aeg lõpetada ugrimugrilised mälestused ja anda maa vabaks nii itta kui läände," lisas Oviir.

Maaliidu fraktsiooni liige Ants Järvesaar nimetas Daimar Liivi arusaama omapäraseks. "Eesti riiki ju pole, kui pole Eesti maad. Liiv üritas väita, et midagi ei juhtu - Eesti jääb ikka Eestiks, kui ka 100 protsenti maad müüakse Jaapanile," imestas Järvesaar.

Arengupartei fraktsiooni esimees Rein Karemäe möönis, et kolmapäeval aeti Riigikogu saalis seaduseelnõu arutades segamini õige mitu asja. Karemäe sõnul polnud kuidagi põhjendatud "maainimeste hüsteeriline käitumine, et nüüd müüakse maa selle seaduseelnõuga maha".

Vastuvõetud maareformiseaduses on Karemäe sõnul samuti selgelt öeldud, et maa põhiomanik võib oma maad müüa igasuguste kitsendusteta. "Põhimõtteline seisukoht oli vastu võetud, parlament oli sellega nõus ja ometi tõusis kolmapäeval saalis hüsteeriline kisa," nentis Karemäe.

KäRT KARPA