Kas praegu kehtivad reeglid või tuleval nädalal jõustuvad piirangud kohustavad kedagi kandma maske? Kui tegemist on soovitusega, siis see pole vist kohustuslik?

Seda kommenteerisid eile ERR-is ka Terviseameti juht ja sotsiaalminister ning tõdesid, et juriidilist kohustust ei ole, aga on kommunikatiivne sõnum, et peab. Lootus on, et sellest piisab. Kaupmehed lähtuvad valitsuse soovitustest oma tegevuses.

Kas kaupmehed saavad maskita inimesi poodidest maski puudumise tõttu välja saata ja keelduda nende teenindamisest?

Ei. Kaupmehed on eraettevõtted ja meil ei ole politsei õigusi. Suure tõenäosusega politsei õigusi meile ka ei anta.

Kas poed plaanivad jagada või müüa poe sissepääsu juures maske või piirdutakse maski kandmise soovituse siltidega?

Kaupmeestele ei ole pandud kohustusi, aga on palve aidata kaasa valitsuse kommunikatsioonisõnumite levitamisele. Oleme seda vastutulelikult teinud läbi kevade ja ma usun, et teeme ka edaspidi valitsusega koostööd, et inimestele infot anda ja meelde tuletada soovitusi/nõudeid läbi meile kuuluvate kanalite.

Maskide tasuta jagamine kõigile külastajatele ei ole mõeldav, see kulu oleks tohutu. Juba desoainetele on kaubandussektor kulutanud kevadest saadik miljoneid eurosid. Oleme palunud neid kulusid meile kompenseerida kuna valitsus teisi sektoreid lahkelt toetab ja seesama valitsus klientidele tasuta desoaineid kaupmeestelt nõuab, aga oleme saanud rahandusministeeriumist vastuse, et meid ei aidata.

Guido Pärnits: positiivne, et piirangutega üle ei pingutatud
Ülemiste Keskuse juhi Guido Pärnitsa sõnul ei usu ta, et teisipäeval kehtestatud piirangud koroonaviiruse leviku takistamiseks midagi suurt tähendavad. "Eks see mentaalne valmidus selleks otsuseks ju oli nii meil kui meie kauplustel. Võib-olla mingi pisikese osa keskuse külastajatest see hoiab eemale, aga ma arvan, et need inimesed, kes on pelglikud selle olukorra suhtes, nad on nagunii juba ettevaatlikuks muutunud ja ei käi," lausus Pärnits
.


Pärnitsa hinnangul on uued piirangud asjakohased. "Kogu seda meedet, mis täna valitsuse pressikonverentsil ette loeti, ma arvan, et see oli väga positiivne, kuskilt sellist punnitatud ülepingutamist tunda ei olnud," lausus ta.

Pärnitsa sõnul arutati juba uusi piiranguid ning otsustati, et Ülemiste keskuses mingit mehitatud valvet ei rakendata. "Küll paneme igale sissepääsule meeldetuletused ette, et oleme ikka veel samm tagasi sellisest sõjaväelisest meeldetuletuse korrast. Ma tean, et Lätis käisid politseinikud keskustes ringi, trahvisid inimesi, kel maski polnud ees. Ma arvan, et meil on sinna veel mõned sammud minna. Me ikkagi eeldame, et koos meie teavitustööga ja valitsuse ja terviseameti rangete soovitustega ei pea me politseid või turvameeskondi kaasama, see oleks ikka väga jõhker," rääkis Pärnits.

Loe pikemalt ERRist.