Ühe erandina: kui koolitus toimub tööajal, mil tööülesandeid jagab tööandja, ei ole kuidagi võimalik mööda hiilida “tööülesandest” järgmised kaks tundi kedagi kuulates mööda saata (v.a ehk juhul, kui üritus on selgelt soovitusliku iseloomuga).

Paljud tööandjad lisavad töölepingusse punkti, mis nõuab koolitusele kulunud raha tagasimaksmist, juhul kui töötaja otsustab töölt lahkuda näiteks juba esimesel aastal. Koolituse kohustuslikkust aga näitavad lepingus vähesed töö-andjad, sest enamik neist lihtsalt ei kujuta ette, et leidub inimesi, kes keelduvad end täiendamast või midagi kasulikku juurde õppimast. Ilmselt samal põhjusel ei reguleeri küsimust ka ükski seadus, arvas ametiühingute keskliidu jurist Helve Toomla. “Mina küsiksin siinkohal vastu: kellele sa õpid? Töötaja peab olema huvitatud enese täiendamisest. Ja kui tööandja korraldab talle koolituse ja maksab selle kinni, peaks töötaja olema sellest ülimalt huvitatud. Ei saa olla nii nagu esimeses klassis, et õpid isale või emale,” ütles Toomla.

Terav küsimus

Koolitus tööajal on töökohustus. Aga kui see toimub väljaspool tööaega, soovitab jurist eelnevalt kokku leppida, kas see loetakse tööajaks ja makstakse kinni, kompenseeritakse vaba päeva (-tunniga) vms. “See on ala-lõpmata üks terav küsimus,” tunnistas Toomla.

Tööandjate keskliidu koolitusjuht Kristi-Jette Remi vastas samuti küsimusele küsimusega: “Kas tõesti keegi ütleb, et ta ei lähe koolitusele?”

Ja jätkas: “Kui koolitus toimub tööajal, on see tööalane asi. Siis on küsimus juba töötaja suhtumises. Kas ta sama rahulikult teatab ka, et ta lihtsalt tööle ei tule?” Koolitusjuhi kogemus näitab, et enamik ettevõtteid lahendab koolitusküsimuse töötaja töölepingus. Erandjuhud saab alati läbi rääkida. “Igal juhul on see positiivne nähtus, kui tööandja koolitab. Pigem tuleks teha probleem sellest, kui ei panustata töötajate arendamisse,” leidis Remi.

Tööandjate keskliidu infojuht Kadri Seeder lisas, et üsna levinud on koolitajatelt kinnituskirjade küsimine – tööandjad tahavad kindlad olla, et töötaja osales koolitusel.

Vt ka:

täiskasvanute koolituse seadus

Räägi kaasa:

Avalda sel teemal arvamust või jaga oma kogemusi

agne.narusk@epl.ee