Halduskohtule esitas kaebuse äriühing, kes oli viivitanud 71 690,79 euro suuruse maksuvõla tasumisega, mille tõttu kohustas Maksu- ja Tolliamet teda tasuma 30 418,40 eurot intresse, lähtudes maksukorralduse seaduses sätestatud intressimäärast 0,06% päevas.

Halduskohus asus seisukohale, et 0,06%-line intressimäär on ebamõistlikult kõrge ning maksuintressi eripärase eesmärgiga sellist intressimäära õigustada ei saa. Kohus tõi välja, et kuivõrd ettevõtjast maksukohustuslase poolt tasutud maksuintress on käsitatav ettevõtlusega mitte seotud väljamaksena ning seeläbi kuulub ka veel maksustamisele tulumaksuga, kujuneb maksukohustuslase poolt tähtajaks tasumata jäetud maksusummalt arvestatavaks tegelikuks intressikuluks kehtiva seaduse kohaselt 26,28% aastas. Halduskohus möönis, et maksuintress peab kompenseerima riigile maksutulu seaduses sätestatust hilisema laekumise, motiveerima maksumaksjat makse õigel ajal tasuma ja kompenseerima maksumenetluse kulusid. Ent praegu seadusega kehtestatud intressimäär on neidki eesmärke arvestades liiga suur. Kohus analüüsis pärast 1. juulilt 2002 ehk pärast praeguse maksuintressimäära kehtestamist toimunud rahaturu intressimäärade muutumist ning leidis, et makseintressi kehtestamise eesmärgid on täidetud ka juhul, kui intressimääraks on 0,03% päevas. See tähendaks reaalselt aastas 10,95%-list intressikulu.

Kohus rõhutas, et maksuintressi eesmärk ei tohi olla varjatud karistuse kehtestamine või riigile lisatulu tootmine.

Tänase otsusega algatas halduskohus intressimäära kehtestava maksukorralduse seaduse § 117 lõike 1 osas põhiseaduslikkuse järelevalve menetluse, mille tulemusena peab lõpliku seisukoha kehtestatud maksuintressi määra põhiseadusele vastavuse osas võtma Riigikohus põhiseaduslikkuse järelevalve menetluse korras.

Halduskohtu otsuse saavad pooled vaidlustada Tallinna Ringkonnakohtus 30 päeva jooksul, alates Riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve korras tehtud lahendi kuulutamisest.

Ehkki konkreetne kaasus võib kohtus veel jätkuda, siis võib aimata, et kui otsus kehtima jääb, siis võib sarnaseid kohtuvaidlusi veelgi ette tulla.