Hiljutine uuring näitas, et seost pestitsiitide ja "hüppeliselt" kasvanud vähijuhtumite arvu vahel ei saa välistada. Juba on kuulda ka sellest, et lapsevanemad on kaalumas kohtusse minekut. Samas on üldine suhtumine nii kohalikes elanikes kui ka linnakese juhtide seas pigem selline, et veiniäri on nii oluline, et see ületab kõik muu.

Preignac asub 40 kilomeetrit Bordeaux'st lõuna pool ning selle elanike arv on 2200. Äsjane uuring ei välista, et need haigusjuhud on seotud Sauternes'i viinamarjaistandusega, mis asub linnakese lastesõime ning algkooli vahetus läheduses

Küsimuse tõstatas linna eelmine linnapea, kes väidab, et veel täna ei tunnista kohalikud inimesed riske, mis kasvandusega seostuvad. 2012. aastal teatas mees ametnikele, et laste vähki haigestumise määr on piirkonnas ebatavaliselt kõrge. Lapsevanemad ja õpetajad olid samuti mures, sest väikese vahega esines neli vähki haigestumist.

2013. aastal avaldatud uuringus, mille tegi Prantsusmaa Rahvuslik Teaduse- ja Meditsiiniuuringute Instituut, leiti, et kokkupuude pestitsiitidega varajases lapsepõlves võib olla lapse arengule väga oluliseks riskiks. Seal tõmmati paralleel pestitsiitide ja leukeemia vahele.

Teine raport leidis, et Gironde piirkonnas on leitud folpeli, fugitsiidi, mida peetakse USAs võimalikuks kantserogeeniks. Nii hakati samal aastal uurima piirkonnas aset leidnud vähijuhtumeid.

Raport avaldati sel suvel, 5. augustil, kui suur osa Prantsusmaast puhkas. Seda ei pandud tähele, kuni üks kohalik inimene andis sellest teada ajalehele Le Parisien.

Raportis märgiti, et 14 aasta jooksul aset leidnud 9 haigestumisjuhtu tähendab, et selle esinemissagedus on mõõdukas.

Kuid edasi läks jutt raportis nii: "Pestitsiidide panust vähiriski suurenemisse ei saa välistada." Nad soovitasid, et kohalik omavalitsus kirjutaks viinamarjakasvatajatele ette, et nood ei tohiks taimi pritsida, kui lapsed väljas mängivad. Vähemalt peavad nad siis hoiatama kooli-lastesõime juhtkondi. Lisaks soovitati panna kasvama kaitsvad hekid, õhutada klassiruume regulaarselt ning pesta mänguväljaku atraktsioone.

Suur osa külaelanikest arvab aga, et jutt mürgisusest ei ole reaalne, sest vastasel juhul ei lubataks viinamarju turule. Sauternes on külas väga oluline istandus ning kui pestitsiitidega pihustamine siin lõppeks, siis kukuks kokku siinne veinitööstuse haru ning see mõjuks laastavalt kogu piirkonnale.

Endine linnapea on aga kohalikust haiglast kuulnud, et piirkonnas on vähijuhtumite arv hüppeliselt kasvanud ka täiskasvanute seas. Seega soovitab mees teha veelgi laiapõhjalisema uuringu.

Eelmisel aastal said mürgistuse lähedal asuva Villenauve küla algklassi lapsed ja nende õpetaja. Viimane viidi haiglasse. Valitsus keelas teatud tingimustel pestitsiitide pihustamise 45 meetri kaugusel koolist.

Pascale Mothes, kelle pojal Lucasel avastati leukeemia 1999. aastal, ütles, et tema sai pestitsiitide ja vähi seostest teada viimasest uuringust ning plaanib viinamarjaistanduse vastu sisse anda hagi.

Preignaci praegune linnapea Jean-Gilbert Bapsalle on lubanud osta ära kõnealuse viinamarjaistanduse ja luua 200-meetrise buffertsooni, aga ta ütles: "Ei saa öelda, et meil on probleem. Me peame vaatama tervet regiooni, mitte ainult Preignaci. Sauternes on piirkonnale väga oluline ning ühel viinamarjakobaral on siin suur väärtus."