Eelmisel nädalal teavitasid leivatootjad avalikkust, et sügisel tõuseb leiva ja saia hind 20–30 protsenti. Meediakanalite vahendusel põhjendati hinna tõstmist sellega, et vilja kallinemisest tingitult tõuseb jahu hind.

Hinnatõusu teemale pani kuldse punkti 18 tootmisettevõtet koondava leivaliidu eilne pressiteade „Leiva hinna tõus on kahjuks vältimatu”.

Majandusminister Juhan Partsi sõnul on pretsedenditu, et ettevõtete alaliit teeb sellise sisuga teateid. „See on absurdne ja sellele me reageerime kindlasti. Konkurentsiamet ongi sellele tõenäoliselt juba reageerinud,” ütles majandusminister.

„Kui nüüd veskid tõstavad jahu hinda, ei ole enam pääsu, ka pagarid peavad hinda tõst­ma,” rõhutas Arnold Kimber leivaliidu teadaandes. Samuti on pressiteates kirjas, et leivatootjate hinnangul jääb leiva hinna tõus suure tõenäosusega 10–20 protsendi vahele.

Suurtootjatest pole hinnatõusu teemal sõna võtnud veel Eesti suurim leivatootja AS Leibur. Ettevõtte marketingi- ja müügidirektori Asso Lankotsi sõnul ei ole nad hinna tõstmise avaldusi teinud, kuna jahumüüjad pole neile teinud veel ühtegi uut pakkumist. Pakkumine uueks hankelepinguks tehakse Leiburile 15. septembril.