Mullusega võrreldes langes Jaapani eksport juulis 36,5 protsendi võrra. Sesoonsete muudatuste mõju arvestamata vähenes Jaapani eksport juulis eelnenud kuuga võrreldes 1,3 protsendi võrra, vahendas Reuters täna avaldatud andmeid. Kui sesoonseid muudatusi ka arvestada, siis kasvas eksport juulis juuniga võrreldes 5,3 protsendi võrra, jäädes alla eelmise kuu 14,4 protsendile.

Asjaolus, et mais ja juunis eksport eelneva kuuga võrreldes kasvas, nähti majanduse taastumislootust.

"Jaapani ekspordi üha sügavam kahanemine viimastel kuudel sai oma hoo pidama selle mõjul, et ettevõtted taastasid oma laovarusid ja valitsused üle ilma lasid käiku abipaketid," kommenteeris suurpanga HSBC analüütik Seiji Shiraishi. "Kuid kaubanduse statistika juulist näitab, et taastumise impulss hakkab oma mõju kaotama."

Lootust, et maailmamajandus hakkab taastuma Hiina toel, varjutasid nõrgad terase Jaapanist Hiinasse eksportimise näitajad, ütles Reutersile varahaldusfirma RBS Securitiesi Jaapani peastrateeg Junko Nishioka. Hiinasse veeti juulis 29 protsendi võrra vähem terast kui mullu samal ajal. Juuni langus eelmise aastaga võrreldes oli 19,1 protsenti.

Toetudes ekspordi taastumisele ja valitsuse abirahadele kodumaal, pöördus Jaapani majandus tänavu teises kvartalis tõusule – samuti kui Prantsusmaa ja Saksamaa majandus. Kuid majandusteadlased hoiatavad, et valitsuse abirahasüstide lõppedes võib rahvusvaheline kaubandus taas langema hakata.

Kas patsient tahab uut rahasüsti või püsib juba jalul?

Kogu maailmas on valitsused kriisi vastu välja pannud 2 triljoni dollari jagu abipakette. Mõne riigi abipaketi raha on juba ära põletatud, nii et üle jääb vaid oodata, kas rahasüstide mõjul suudab majandus omadel jalgadel seista või jääb järgmist süsti ootama.

Mõju hakkab avaldama Ameerika Ühendriikide ja Euroopa nõrk tööturg – kui inimesed on töö ja pideva sissetulekuta, siis ei kipu nad ka midagi ostma. Sama probleem ähvardab ka Jaapani sisetarbimist, kuna paljud suurtootjad on kriisi ajal tootmist kärpides ja tõhustades suure hulga töötajaid koondanud.

Jaapani sisetarbimise nõrkust näitab ka deflatsioon ehk majandust kahjustav süsteemne hinnalangus, mis on Jaapanis viimastel kuudel süvenenud. Samuti näitasid juulis rekordilist langust äriühingute omavaheliste teenuste hinnad Jaapanis. See kuulutab siseturule samuti halba.