2015. aasta esimeses kvartalis eksportis Norra Lääne-Euroopasse 29,2 miljardit kuupmeetrit gaasi. Sellise numbri käis välja Norra riigifirma Gassco. Gazpromi numbrid näitasid, et Venemaa osa oli samal ajal 20,29 miljardit kuupmeetrit.

Norra gaasi võidukäik hakkas pihta juba 2014. aasta neljandas kvartalis, kui Euroopa ostis neilt 29,5 ning Venemaalt 19,8 miljardit kuupmeetrit gaasi.

Siinkohal mainib Reuters, et nende andmete sisse ei ole loetud Ida-Euroopa riikide tulemused.

Viimati võttis Norra Venemaalt korraks liidrikoha üle 2012. aastal.

Traditsiooniliselt on Venemaa gaasi osakaal Euroopas olnud kolmandik. Seda kasutatakse nii kodude soojustamiseks kui tehaste töös hoidmiseks. Venemaa oluline roll tähendab seda, et ta saab nõuda kõrgemat hinda ning gaasivarustusega manipuleerida.

Norra on saanud tõsisemaks tegijaks eelkõige selle tõttu, et tööseisaku lõpetas nende üks suuremaid gaasitootjaid Troll (30% Norra gaasist). Nad hakkasid täismahus tegutsema 2014. aasta märtsis.

Euroopa Komisjoni andmetel oli 2014. aasta veel täielikult Venemaa gaasi aasta. Impordi osakaal kukkus 43%-lt 42% peale. Maht kukkus aga üle 10 protsendi.

Norra tegi samal ajal tõusu - import Euroopasse kasvas 34%lt 38%le.

Jääme ootama ka Ida-Euroopa numbreid, aga vähemalt meie Lääne sõbrad on gaasisõltuvusele pisut leevendust saamas. Samas on teada, et Leedu on hakanud ostma vedelgaasi justnimelt Norrast, müües seda edasi nii Eestile kui Lätile.