Kolmapäeval tegi Iiri peaminister Brian Cowen teatavaks range päästeplaani, mis peaks saama nii Euroopa Liidu partnerite rahaliselt väljenduva heakskiidu, vahendab CNN.

Iirimaa vajab raha, kosutamaks nii pangandus- kui valitsussektorit. Hirm Iiri majanduse olukorra üle on aga nõrgestanud eurot ning seadnud aktsiaturud pinge alla.

Asja ajab keerulisemaks hirm, et Portugaal ja Hispaania, mille eelarve puudjääk on Iirimaa omaga võrreldaval tasemel, on järgmised abi vajavad riigid. Päästeplaan Hispaaniale, kelle majandus on suurem kui Kreeka, Portugali ja Iirimaa oma kokku, seaks eurotsooni ülisuure pinge alla.

Euroopa Finantsstabiilsuse fond (EFSF) tõrjus eile tagasi kõik oletused, et see võiks rahast tühjaks joosta juhul, kui kriis levib.

EFSFi juht Klaus Regling ütles neljapäeval Bildile, et euro lagunemine on kujuteldamatu.

"Mitte ükski riik ei jätaks eurot vabast tahtest - see oleks majanduslik enesetapp nii nõrgematele kui tugevamatele riikidele," ütles Reglink.

David Buik BGC Partneritest sõnas, et eurotsoon vajab hädasti parandamist.

"See on katastroof ja oli seda algusest peale. Ma arvan, et Euroopat on kõige enam kahjustanud tõsiasi, et juhtmine on olnud kahetsusväärne ja nad ei ole kõik sama laulu laulnud," ütles Buik.

Tema sõnul pole ka Iirimaa kärpekaval piisavalt liha luudel.

Aasta alguse poole kirjutas Briti väljaanne Telegraph, et Prantsusmaa ja Saksamaa on uurinud kahetsoonilise euro loomise võimalusi - Prantsusmaa, Saksamaa, Holland, Austria ja Soome kuuluksid "supereuro" tsooni ja ülejäänud liikmesriigid kuuluksid teise tsooni.

Idee on selles, et rikkamad riigid oleksid kaitstud võlanakkuse eest ning lõunapoolsed riigid peaksid koormusega ise hakkama saama.

Buiki sõnul on tõenäolisem, et kahte-kolme eurotsooni riiki palutakse paari aasta pärast tsoonist lahkuda.