Kindlasti paneb see enne mõtlema, kui suurt rahatähte ära anda,

Kui kanda kaasas 50 või saja dollarisi pangatähti, siis võid alateadlikult säästa, isegi kui seda ei plaanita teha, kirjutas CNBC.

Me kipume mitu korda mõtlema, enne kui suuri rahatähti kulutada, kuna see on inimestele nagu eriline raha, selgitas psühholoog Mary Gresham.

Seetõttu soovitab USA ajakirjadusväljaanne enne mõelda, kui eelistada saja dollarise asemel viite 20-dollarilist kupüüri.

Nähtust nimetatakse mentaalseks arvutamiseks ja on seotud sellega, kuidas me tajume rahaga seotud otsuseid. Need seoses pole alati ratsionaalsed.

„Me suhtume rahasse erinevalt vastavalt sellele, kuidas me selle kategoriseerime,“ märkis Gresham. „Väikesed rahad seostuvad kõigega. Mis kergelt tulnud, see kergelt läinud, aga suuri rahatähti peame me erilisteks.“

Kui antakse kas saja dollarine või viis kahekümnest, siis kuna väikese rahaga maksmine seostub kõikvõimalike ostudega, siis tõenäoliselt kulutatakse see raha suurtest rahatähtedest kiiremini ära. Sellised uuringu tulemused avaldas The Journal of Consumer Resrearch.

Sama üliõpilaste grupiga tehti ka selline eksperiment, et neile anti neli 25-sendist münti ja ühe dollariline pangatäht. Test näitas, et kommi ostmiseks läksid mündid kiiremini käiku.

Kui teemaks on raha kulutamine, siis enamus ameeriklasi eelistab kasutada krediitkaarti või muid maksevahendeid sularaha asemel. Ühe USA panga tellimusel viidi läbi 2000 ameeriklase küsitlus, millest selgus, et pooltel vastanutest oli sularaha käes vähem kui pool ajast. Kui nad aga omasid sularaha, siis 76 protsendil oli käes vähem kui 50 dollarit ja ligi pooltel vähem kui 20 dollarit.

Oma eelised on nii sularaha kui pangakaardi kasutusel. Aga sularaha väljaandmine tundub valulisem ja seda kaalutakse korduvalt enne maksmist. Seevastu krediitkaardi või mobiilimakse puhul pikalt ei mõelda, märkis raamatu Dollars and Sense: How We Misthink Money and How to Spend Smarter autor Jeff Kreisler. Moodne tehnoloogia võib muutuda suureks probleemiks kulutamisel. Mida automaatsem on maksmine, seda kergekäelisemalt me kulutame.

Ega 50 ja saja dollariliste pangatähtede kaasas kandmine ei pruugi aidata, sest paljud ärid keelduvad neid vastu võtmast.

Ka Eestis on mõneski poes sildid, et küsige enne maksmist kassapidajalt, kas ta saab võtta vastu 50 eurost suuremat rahatähte.