Nagu eraõiguslikugi puhul, nii määrab ka riigi osalusega äriühingu nõukogu liikme rolli ja vastutuse äriseadustik. Nõukogu planeerib äriühingu tegevust, korraldab selle juhtimist ja valvab juhatuse tegevuse järele. See tähendab, et nõukogul on õigus anda juhatusele korraldusi juhtimise korraldamiseks ning kinnitada need tehingud, mis väljuvad ettevõtte igapäevase majandustegevuse raamest.

Selleks et nõukogu saaks oma kohustusi ellu viia, on nõukogu liikmetel õigus tutvuda kõigi dokumentidega, kontrollida raamatupidamise õigsust, vara olemasolu, ettevõtte tegevuse vastavust seadusele, põhikirjale ja üldkoosoleku otsustele. Seejuures võib aruandeid ja teabe esitamist nõuda iga nõukogu liige, sest igal nõukogu liikmel on kohustus teha oma tööd korraliku ettevõtja hoolsusega.

Äriseadustik ja riigi eraõiguslikes juriidilistes isikutes osalemise seadus sätestavad nõukogu liikmetele konkurentsikeelu ehk nõukogu liikmeks ei tohi olla samas tegevusvaldkonnas tegutseva äriühingu juhtorgani liige (kui tegemist ei ole just samasse kontserni või täielikult riigile kuuluvate äriühingutega). Kui eraettevõtluses tegev inimene on valitud riigi osalusega äriühingu nõukogu liikmeks, siis sellega on talle antud nii volitus omaniku huve esindada kui ka kohustus (kõigi) omanike ees vastutada. Kui üldkoosolek leiab, et valitud nõukogu liige ei täida oma kohustusi omanike huvide esindamisel, siis on üldkoosolekul õigus nõukogu liige tagasi kutsuda.

Riigi osalusega ettevõtte nõukogu liikmed ei vastuta otseselt ettevõtte kasumlikkuse eest, vaid peavad eelkõige aktiivselt valvama juhatuse tegevuse, sealhulgas juhtkonna võimalikke pettusi avastava sisekontrollisüsteemi juurutamise järele. Nõukogu liikme vastutus tekib oma kohustuste rikkumisega äriühingule tekitatava kahju kaudu. Samas ei saa raamatupidamisliku kahjumiga lõppenud majandusaastat sugugi kohe pidada äriühingule kahju tekitamiseks.

Ebapädevad vahetatakse välja

Kokkuvõttes on nõukogul kohustus vahetada õigeaegselt välja juhatus, kes oi ole oma ülesannete täitmiseks pädev, üritab moonutada finantsaruandeid või on lihtsalt laisk. Kui aga riigi osalusega äriühingu nõukogu hakkab juhatust välja vahetama, tuues põhjenduseks ainult juhatuse suutmatuse arendada piisavalt kasumlikku majandustegevust tingimustes, kus see ei pruugigi olla võimalik, on tegemist pelgalt patuoina otsimisega.

Iga kuu kolmandas  

Ärilehes kirjutavad juhtiva ärikonsultatsioonifirma PricewaterhouseCoopers konsultandid.