Veel üsna hiljuti tundus Iirimaa lahkumine Euroopa Liidust ebaolulise marignaalse ideena. Kuid ideest on hakatud rääkima, kuna tuleb brexit ja õhus on Apple’i juhtum, kus Euroopa liit on võtnud üles salajase rünnaku Iirimaa kõige pühama lehma – ettevõtete tulumaksu teemal ja tagatipuks veel Trumpi valimine, kirjutas Irish Times.

Valitsuses ja juhtivate parteide seas ei ole see veel isegi ideena õhus. Hiljuti Iirimaal avaldatud rahvuslik riskihinnangu analüüs vaatles põhjalikult võimalikku brexitit ja vaikselt võimalust tulevase Iirimaa lahkumise üle Euroopa Liidust.

Väike kuid kasvav osa avaliku elu tegelasi on seadnud küsimärgi alla Iirimaa EL liikmelisuse mõttekuse. Mõned ei salli föderaalset Euroopat või EL superriiki. Teised arvavad, et eirexit võib muutuda olude muutudes vältimatuks.

Trinity kolledži õppejõud Anthony Coughlan küsis, et miks Iirimaa astus euroala liikmeks ilma Suurbritanniata. „Meie poolt oli liitumine kuutõbise käitumine. Ma ei kujuta ette, kuidas me jääme Suurbritannia lahkumise järel Euroopa Liitu,“ lausus ta.

Kui vaadata Iirimaa väliskaubandust, siis esimest kahte viiulit mängivad Ühendkuningriik ja USA. Iirimaa viie suurema ekspordi sihtriigi seas oli esikohal USA (28,5 miljardit dollarit), järgnesid Ühendkuningriik (19,2 miljardit dollarit), Belgia-Luksemburg (18,2 miljardit dollarit), Saksamaa (10,8 miljardit dollarit) ja Prantsusmaa (kaheksa miljardit dollarit).

Iirimaa põhilised impordipartnerid on Ühendkuningriik (24,3 miljardit dollarit), USA (7,5 miljardit dollarit), Saksamaa (6,4 miljardit dollarit), Hiina (4,2 miljardit dollarit) ja Holland (4,1 miljardit dollarit).