"Eesti Energia pole veel taotlust toetuse küsimiseks esitanud ja valitsusel on võimalik olukord ka nii jätta," leiab sotsiaaldemokraat Lauri Läänemets, kes on ühtlasi ka riigikogu taastuvenergia toetusrühma esimees.

Sotsiaaldemokraatide eelnõu teeb valitsusele ettepaneku kohustada Eesti Energiat mitte esitama taastuvenergiatoetuse taotlust Tootsi tuulepargis elektrienergia tootmiseks enne 2017. aastat kehtinud toetusskeemi alusel.

Valitsus saaks elektriarvete suurenemise ära hoida

"Tootsi tuulepargi oksjoni pakkumishindade sarnasus näitab, et tuulepargi väljaehitamiseks pole toetust vaja ja elektrit saab toota ka turutingimustel," märgib ta. Seetõttu ei oleks ka sellest johtuv taastuvenergia tasude tõus tarbijatele kuidagi põhjendatud.

"Me ei pea inimeste ja ettevõtete põhjendamatut koormamist õigeks. Ootame valitsuselt kui Eesti Energia omanikuõiguse teostajalt samme, mis hoiaksid ära elektriarvete suurenemise,“ ütleb Läänemets.

Tema sõnul lõpeb lähiaastatel toetuste maksmine mitmele taastuvenergia tootmistele, mis ühtlasi vähendaksid elektrihinda ka tarbija jaoks. "Tootsi tuulepargile toetuste andmise korral pikeneks aga kõrgete taastuvenergia tasude periood 12 aasta võrra," nendib ta.

Hinnanguliselt võib taastuvenergiatoetus Tootsi tuulepargile jääda aastas 20–25 miljoni euro vahele, küündides 12 aasta jooksul kokku 240–300 miljoni euroni. Eleringi poolt 2020. aastaks kehtestatud taastuvenergia tasu on ilma käibemaksuta 1,13 senti/kWh eest, moodustades ligi kümme protsenti elektriarvest.

Riigikogu juhatuse otsusega võeti sotsiaaldemokraatide välja pakutud otsuse eelnõu reedel menetlusse. Eelnõuga soovitakse ära hoida lõpptarbija taastuvenergiatasu kasv rohkem kui 20% ja luua tingimused järgnevatel aastatel taastuvenergia tasude vähenemiseks lõpptarbija jaoks. Eelnõu juhtivkomisjoniks on määratud majanduskomisjon.

Parlament saab küsimuse valitsusse saata

Pärast seda, kui arutelu ettepaneku üle on komisjonis aset leidnud, liigub see edasi riigikogu suurde saali, kes peab siis otsustama, kas teeb valitsusele ettepaneku, et Eesti Energia loobuks Tootsi tuulepargi pealt selle valmimise järel vana skeemi järgi toetuste küsimisest.

Kui valitsus peaks selle mõttega päri olema, peaks rahandusminister Martin Helme rakendama oma võimu Eesti Energia üldkoosolekuna ja andma ettevõttele käsu, et see toetusi küsima ei läheks. Kas see ettepanek ka riigikogus toetuse saab ja valitsuse lauale jõuab, näitavad lähinädalad.

Lõppeva nädala teisipäeval leidis pärast mitu aastat kestnud vaidlusi aset Tootsi tuulepargi maa enampakkumine, mille võitis Eesti Energia 51,5 miljoni suuruse pakkumisega. See ületas alghinda enam kui neljakordselt. Paremuselt teise pakkumise tegi Utilitas, kes pakkus tuulepargi maa eest 51,45 miljonit eurot.