Lehe andmeil kõigub eksporditavate loomade hind sõltuvalt isendi väärtusest 1500 ja 1900 euro vahel, mis teeb tehingu oodatavaks väärtuseks kuni 10 miljonit eurot.

Kasahstani aukonsuli Carl-Jüri Pihti kinnitusel sai tõukarja müügitehing kinnituse aasta tagasi toimunud Kasahstani presidendi Nursultan Nazarbajevi visiidi ajal. Põllumajandusministeerium kooskõlastas tänavu jaanuaris Kasahstaniga Eestist tõuveiste eksportimise veterinaarsertifikaadi.

Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu juhatuse esimees Taavi-Tanel Bulitko sõnul lähevad müüki tiined mullikad, kes uue peremehe juures paari-kolme kuu pärast poegivad ning hakkavad kohe piima andma.

Transpordilennukisse, mis mahutab 50–60 veist, monteeritakse erilised teraslatrid, mis võimaldavad veistel lennu viie kaupa koos ohutult üle elada. Lepingu kohaselt kannab transpordikulud ostja. Lennukid valiti transpordivahendiks seetõttu, et mullikaid maismaad pidi läbi Venemaa vedada oleks võimatu. Nimelt tuleb loomad rahvusvaheliste nõuete järgi pärast iga 14-tunnist teekonda lasta sama pikaks ajaks karjamaale, Venemaal aga teede ääres sobivaid karjamaid pole. "Samuti ei saa kindel olla, et kari Venemaal lihtsalt ära ei varastata," ütles Bulitko.

Leht märgib, et kõik varasematel aastatel mullikaid müünud loomakasvatajad ei pruugi tänavu ekspordist huvituda, kuna nii Eesti kui ka naaberriikide suur nõudlus piima järele sunnib neid pöörama suuremat tähelepanu omaenda piimakarjale.