Eestis tegutsev Kasahstani Balti Suhete Keskus (KBSK) tutvustab reedel Tallinnas Sakala keskuses konverentsil siinsetele ettevõtjatele Kasahstani kui võimalikku majanduspartnerit.

KBSK esindaja Andrei Lodi ütles, et Kasahstani ettevõtjate hulgas on huvi majanduskontaktide vastu Eestiga viimastel aastatel järsult kasvanud.

Kahe riigi kaubavahetuse arengut pidurdavad tema hinnangul suured transpordikulud, turvalisusprobleemid ning Kasahstani seadusandluse puudujäägid.

Konverentsil osalevad peale Kasahstanist huvitatud Eesti ettevõtjate ka mõlema riigi välisministeeriumi ja= kaubandus-tööstuskoja esindajad.

Eelmisel aastal eksportis Eesti Kasahstanist kaupu kokku 92 miljoni krooni eest ning ostis sealt 40 miljoni krooni eest kaupu.

Suurima osa - 42 protsenti - Eesti ekspordist moodustasid toiduainetööstuse tooted, joogid, alkohol ja tubakas. Märkimisväärne osa Eesti ekspordist langes transpordivahendite, mööbli ja loomakasvatussaaduste arvele.

Eesti ostis Kasahstanist eelmisel aastal peamiselt mineraalseid kütuseid, mineraalõlisid ja muid mineraaltooteid.

Tallinna Lihatööstus saab abi EBRD-lt

Tallinna Lihatööstuse AS sõlmis Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupangaga (EBRD) aastase koostöölepingu.

Lihatööstuse peadirektor Urmas Sannik ütles, et vastavalt lepingule analüüsivad EBRD spetsialistid tehase majandusseisu ja annavad soovitusi investeeringuteks ning kahjumist väljatulemiseks. Tema sõnul on projekti üldmaksumus 10 kuni 12 miljonit USA dollarit.

Sanniku hinnangul on Tallinna Lihatööstuse kahjum selle aasta lõpuks kolm miljonit krooni. Järgmise aasta lõpuks püüab tehas tema sõnul kahjumist välja tulla ja saavutada kolme miljoni kroonise kasumi. Plaani hindasid reaalseks ka EBRD spetsialistid, kes jätkavad lihatööstuses tööd veebruari alguses.

Praegu ulatub lihatööstuse võlg 10,5 miljoni kroonini.

Kombinaadi Euroopa Liidu nõuetega kooskõlla viimiseks planeeris tänavu märtsis lihatööstuse erastanud AS Prideks 218 miljoni krooni suurust investeeringut.

EPL/Baltic News Service