„Seega on probleem tõsine ja kasutatud autode müügi valdkond meie erilise tähelepanu all. Ühiskontrollide tulemusel oleme alustanud 12 ettevõtte osas maksukontrolli, kõigi puhul on tuvastatud suure käibe varjamise ning ümbrikupalga maksmise risk,“ ütles Helm.

Helm lisas, et eraldi võetakse luubi alla ka füüsilised isikud, kelle puhul on eesmärk välja selgitada nende tegelikud tulud ning panna nad ettevõtlust registreerima. Levinud on skeem, et ettevõtjad vormistavad sõiduki müügi näiliselt komisjonimüügina ning dokumentide kohaselt on müüjaks füüsiline isik.

„Tänaseks oleme kontrolli võtnud 120 füüsilist isikut, kellel polnud eelmisel aastal üldse ametlikke sissetulekuid või siis oli neid minimaalselt, kuid kes sellest hoolimata olid esitanud maanteeametis registreerimiseelsele ülevaatusele isiku kohta 13 ja rohkem sõidukit, kõigi 120 peale kokku 3271 sõidukit. Kusjuures „ettevõtlikumad“ olid esitanud lausa enam kui 50 sõidukit inimese kohta,“ rääkis Helm.

Kontrollide tulemusel on juba tehtud ka mitu märkimisväärset füüsilise isiku tuludeklaratsioonide parandust, kus muud tulu, millelt kuulub tasumisele tulumaks, on näiteks deklareerinud üks isik 38 000 eurot, teine 18 000 eurot ja kolmas 11 000 eurot.

Täna toimus liiklusregistri Tallinna büroo territooriumil tarbijakaitseameti, maanteeameti ning maksu- ja tolliameti ühine pressikonverents, kus anti teada ühisest planeeritavast kasutatud autode teemalisest kampaaniast.

Oma plaane ja tegevusi tutvustasid tarbijakaitseameti peadirektor Andres Sooniste, maanteeameti peadirektor Aivo Adamson ning maksu- ja tolliameti peadirektor Marek Helm.