MTÜ Eesti Elektroonikaromu on juuni algusest paigaldanud koostöös elektroonikakaupu müüvate ettevõtetega üle Eesti uudseid kogumiskonteinereid, kuhu saab panna vanu patareisid ja mobiiliakusid. Eesti Elektroonikaromu teatel on taaskasutatud materjalist konteinereid Eestis kokku üle 100.
“MTÜ Eesti Elektroonikaromuga on ühinenud kümmekond turustajat kes toovad Eestisse kaasaskantavaid akusid ja patareisid,” ütles Eesti Elektroonikaromu juhatuse esimees Aivo Kangus, kelle sõnul on tänaseks paigaldatud üle saja taaskasutatud materjalidest valmistatud patareikonteineri, neist 20 koostöös Narva linnaga. Kogumiskohad asuvad kõigis Elioni ja Elisa esindustes, OG Elektra poodides ja Tallinna Kaubamajas. “Kuigi hõredalt, on kõik maakonnad ja ka paljud väiksemad kohad kogumisvahenditega nüüd kaetud,” kinnitas Kangus.
Kangus ütles, et MTÜ kogub hetkel veel kaupmeestelt avaldusi konteinerite paigaldamiseks, kavatsedes septembri alguses paigaldada üle saja uue kogumiskoha kõikjale Eestisse. “Valitsuse määrus hajutab ka kaupluste kõhklused, kas konteinerit on vaja,” sõnas Kangus. “Küll ei pruugi kõik müügikohad saada nõutud tähtajaks ehk 26. septembriks 2008 konteinereid, sest konteineri valmistamiseks sobiv pakendikogus on ajas limiteeritud.”
Kergesti tühjendatavate ning taaskasutatud materjalist valmistatud patareikonteinerite maht on 17 liitrit. Konteineritesse ei tohi panna autoakusid.
Patareid ja akud sisaldavad raskemetalle, nagu kaadmium, nikkel ja plii, mis koormavad loodusesse sattudes keskkonda.
MTÜ Eesti Elektroonikaromu on elektri- ja elektroonikaseadmete tootjate ühendus. Organisatsiooni põhitegevuseks on kasutatud elektroonikaseadmete kogumise ja taaskasutamise korraldamine. Kogutud jäätmed suunatakse edasisse käitlusse ning taaskasutusse.
MTÜ Eesti Elektroonikaromu kogumispunktidesse saab üle Eesti tasuta ära anda vanu või ebavajalikke elektroonika- ja elektriseadmeid, nagu näiteks külmikuid, pesumasinaid, kellasid, arvuteid, mobiiltelefone, televiisoreid, elektrilisi mänguasju jne. Kogumispunktide asukohad on kirjas veebilehel www.elektroonikaromu.ee. Uued patareide ja akude kogumiskohad jõuavad peatselt samale kodulehele.