Colliersi hinnangul on kasvavad ehitushinnad tasakaalustav tegur, mis hoiavad ära läbimõtlemata arenduste algatamise.

Kõige suurem nõudlus on endiselt heas asukohas büroopindade järele ning siin tegutsevad ka arendajad kõige aktiivsemalt. Kuna üürnikud on endiselt ettevaatlikud, siis tuleb arendajatel rendilepingute sõlmimiseks vaeva näha.

Aktiivne on ka jaekaubanduspindade sektor. 3. mail avas oma uksed laienenud Magistrali kaubanduskeskus Mustamäel. Laienemise tulemusena lisandus keskusesse 2400 m2 kaubanduspinda ning suurima pinna ka muus osas uuenenud kaubanduskeskusest sai endale Rimi supermarket. Tartus avas oma teise hüpermarketi Prisma Peremarket ja Pärnu Kaubamajakas kavatseb kahe aastases perspektiivis oma pindala ligi 9500 m2 võrra suurendada.
“Siinkohal märgin ära, et ulatusliku arendustegevuse põhjuseks, eriti esmatarbekaupluste seas, ei ole mitte nõudluse oluline kasv, vaid tihe konkurents jaekaupluste vahel, püüe oma turuosasid säilitada ja kaitsta,“ ütles Colliersi investeeringute ja hindamise juht Margus Tinno.

Lao- ja tööstuspindade turul pole paari viimase kuu jooksul märkimisväärseid muutusi esinenud. Sektor on jätkuvalt aktiivne, aga kiireid muutusi ei ole märgata, kuna pikaajaliselt siduvate otsuste langetamine võtab rohkem aega. Tallinnas ja Harju maakonnas moodustavad eritellimusel ehitatud projektid jätkuvalt enamuse arendusprojektidest ning enamus uutest pindadest peaksid valmima 2012. aastal. Keskmiseks uue pinna suuruseks on hinnanguliselt 2400 m2.

„Investeerimisturg on endiselt tugev. Erainvestorite nõudmine kuni 3 miljonit eurot maksvate heas asukohas ja hea rahavooga kinnisvara järele on märkimisväärselt suurenenud ning nt tehingud supermarketitega on seetõttu üsna sagedaseks muutunud. Ka pangad on oma laenupoliitikat leevendanud ja ka see on üks investeerimisturu aktiviseerumise põhjustest,“ kommenteeris Tinno.

Kuid Eesti ärikinnisvara investeerimisturg ei erine ülejäänud Euroopa turust ja peamiselt keskendutakse ka siin omakapitali põhistele tehingutele. Jätkusuutlike üürilepingutega kaetud kinnisvaraobjektide järele on investorite hulgas endiselt suur nõudlus ning vähemstandardseid tehinguid keerulisemate objektidega või keerulisemalt struktureeritud koostööformaatides on raskem sõlmida.

Colliers International Advisors on osa rahvusvahelisest kinnisvarateenuseid osutavast konsultatsioonifirmast Colliers International, millel on 62 riigis 522 esindust.