Ehitushinnaindeksit mõjutasid selle aasta I kvartalis võrreldes eelmise aasta sama kvartaliga eelkõige tööjõu kallinemine, mis andis indeksi kogutõusust 57%.

Eelmise kvartaliga võrreldes tõusid kulutused tööjõule 1,1 ja materjalidele 0,3 protsenti. Kulutused mehhanismidele langesid käsitööriistade rendihindade languse toel 0,3 protsenti.

Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeksi muutus oli 2019. aasta I kvartalis võrreldes 2018. aasta IV kvartaliga 0,6% ja võrreldes 2018. aasta I kvartaliga 2,4%.

Ehitushinnaindeksi arvutamisel kaasatakse neli ehitistegruppi: eramud, korruselamud, tööstus- ja ametihooned. Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeksi korral on vaatluse all ametihooned.

Ehitushinnaindeks väljendab ehitustegevuse maksumuse muutust ehitusplatsi otsekulude tasemel. Otsekuludes arvestatavad ressursid jaotatakse kolme põhigruppi: tööjõud, ehitusmasinad ja -materjal.

Statistikatöö „Ehitushinnaindeks“ avaliku huvi peamine esindaja on majandus- ja kommunikatsiooniministeerium, kelle tellimusel statistikaamet selle statistikatöö tegemiseks andmeid kogub ja analüüsib.