Juuni alguses lõpetasid Saudi Araabia, Bahrein ja Araabia Ühendemiraadid diplomaatilised suhted Katariga, murdes 36-aasta pikkust Pärsia lahe Araabia riikide koostööd. Põhjuseks toodi Katari toetust terrorismile ja võimalikku ohtu piirkonna stabiilsusele

Nüüd on blokaadi otsustanud toetada ka USA president Donald Trump. Trumpi ärilised suhted Katari blokaadi juhtiva Saudi Araabia ja Araabia Ühendemiraatidega algasid aastakümneid tagasi.

1995. aastal tekkisid Trumpil raskused firma ühe suurima investeeringu, Plaza Hoteli, finantseeringuga. Abikäe investori näol ulatas Saudi prints Alwaleed bin Talal. 1991. aastal, kui praegune president oli Atlantic City kasiinodesse tehtud investeeringu pärast rahalistes raskustes, ostis Talal Trumpilt hiiglasliku jahi.

See ei tähenda, et kaks on omavahel head sõbrad. 2016. aastal saatis Saudi prints Trumpile vihaseid säutse Twitteris, kui tollane presidendikandidaat soovitas piirata moslemite sisenemist USAsse.

Samas oma kampaania alguses näitas Trump üles toetust saudidele öeldes: "Nad kulutavad 40-50 miljonit dollarit. Kas ma peaksin neid mitte sallima? Nad meeldivad mulle väga!"

Saudid on viimaste aastate jooksul ostnud kümnete miljonite dollarite väärtuses Trumpi kinnisvara. Tekib küsimus, kas presidendi soov toetada Katari blokeerimist on põhjustatud isiklikust majanduslikust huvist või siiski Katari seostest terrorismiga? Hiljuti on Saudi Araabia valitsus investeerinud ka 20 miljardit dollarit fondi, mis toetab USA infrastruktuuri arendamist riigipiiril.

Kaks demokraati on läinud valitsuse ja Trumpi vastu isegi kohtusse väites, et Saudi Araabia on üks seitsmest riigist, mille esindajad on diplomaatilistel visiitidel kasutanud Trumpi isiklikke ärisid. Näiteks maksid saudid 270 000 dollarit Trumpi Washingtoni hotellis ööbimise eest.

USA välisminsiteerium ja Pentagon on võtnud valitsusest erineva seisukoha, öeldes, et saudide otsus eraldada Katar teistest, on imekspandav.

Selge on ka see, et Trumpil puuduvad majanduslikud sidemed Kataris. Tema väimees Jared Kushner üritas leida Katarist investoreid, kes toetaksid võlgades investeeringut New Yorgis, kuid tulemuseta.