Kõige värskemad katsetulemused näitavad, et Pfizeri ja BioNTechi koostöös arendatav vaktsiin on osutunud palju efektiivsemaks, kaitsmaks inimesi koroonasse nakatumise eest, kirjutab Wall Street Journal. Ettevõtted andsid täna teada, et 94 katsealuse puhul, kes olid nakatunud koroonaviirusega ja kel oli ilmnenud vähemalt üks sümptom, oli vaktsiini tõhusus üle 90%.

See toob USA ravimihiiu arendatava vaktsiini sammukese lähemale võimalusele, et seda hakataks peagi laiemalt kasutama. Pfizeri kinnitusel on nad juba käivitanud vaktsiinile laiemaks kasutuseks loa saamise protsessi. Kõige optimistlikuma stsenaariumi järgi võiks vaktsiin müügile jõuda juba selle kuu lõpus, kui kinnitatakse esialgu kogutud andmed vaktsiini ohutuse kohta.

Lõpliku ajakava panevad aga paika USA terviseametnikud, kes peavad võtma ka aja, et omalt poolt kinnitada, et vaktsiin tõesti toimib. „Loodetavasti saame nüüd edasi liikuda, et saada see vaktsiin võimalikult kiiresti turule ja tagada, et see tõesti aitab viiruse levikule piiri panna,” sõnas Pfizeri vaktsiiniuuringute ja -arenduse juht Kathrin Jansen.

Ravimifirma ei saa veel anda lõplikku hinnangut, kas nende katsetatav vaktsiin on ka ohutu, sest enne peavad nad USA toidu- ja ravimiameti nõudel vähemalt kaks kuud jälgima vähemalt pooli katsealuseid, leidmaks võimalikke kõrvalmõjusid.

Pfizeri sõnul saavad nad avalikustada katsealuste kahe kuu jälgimisandmed novembrikuu kolmandal nädalal. Kui nendest ilmneb, et kõik on korras, esitavad nad avalduse vaktsiini levitamiseks vajaliku loa kiirkorras menetlemiseks. Seni pole ühtegi tõsist kõrvalmõju uuringu käigus ilmnenud, kinnitasid mõlemad ettevõtted.

Siiski pole veel selge, kui pikalt vaktsiini kaitsev mõju kestaks, sest teadlased pole uuringus osalenud isikuid veel niivõrd pikalt jälginud, et selle kohta mingeid järeldusi teha. Nende 3. faasi katsetest võtab osa üle 44 000 katsealuse nii USA-s kui ka mujal üle ilma.

Suurema hulga katsealustega otsustati edasi liikuda pärast juunikuiseid õnnestunud katsetusi väiksemates rühmades. Juulikuus hakkasid Pfizer ja BioNTech otsima tuhandeid vabatahtlikke nende suurtesse viimase faasi katsetustesse, mis aitavad määrata, kas vaktsiini saaks ka laiemalt kasutusele võtta.

Pfizeri ja BioNTechi vaktsiini efektiivsuse ja ohutuse vahearuande koostas ravimifirmadest väljapoole jäävate sõltumatute ekspertide rühm, keda nimetatakse ka andmeohutuskomiteeks. Nemad jagasid oma tulemusi ka ravimifirmadega. „Mitte kunagi ei tea, mis nende aruannete tulemus on, kuid meil oli tunne, et me oleme teinud kõik endast oleneva,” märkis Jansen.

Tegu on ühe lääneriikides ühe kõige kaugemasse arendusfaasi jõudnud koroonavaktsiiniga. See konkureerib teiste viimastesse etappidesse jõudnud vaktsiinidega, mida arendavad näiteks Moderna, Johnson & Johnson ja AstraZeneca. Mitut Hiina ja Vene teadlaste arendatud koroonavaktsiini juba antakse inimestele nii nendes kui ka mõnedes teistes riikides.