KAUBANDUSPINNAD: nurgatagused kauplused tõrjutakse turult välja

Kvaliteetpindade rendis püsib jätkuvalt kõrge

Uue Maa hindamisgrupi juht

Vähematraktiivse asukohaga väikekauplused on sunnitud suurte ostukeskuste rohkuse tõttu lähitulevikus oma äriplaani muutma või tegevuse lõpetama. Kesklinnast kaugemal asuvatel väiksematel kauplustel on üha raskem äritegevuses pinnale jääda. Sageli lõpetavad säärased poed tegevuse just konkreetse äriidee puudumise tõttu. Konkreetseks näiteks on Gonsiori tänav Kadrioru piirkonnas, kus mitmed küllalt uued kaupluseruumid seisavad kasutuseta.

Kauplused koonduvad ostukeskustesse

Kaubanduspinnad koonduvad aina rohkem suurematesse keskustesse. Eelmisel aastal ehitati uusi kaubanduspindu ligikaudu 50 000 ruutmeetrit. Tänavu mais valmib Kristiine Keskus üldpinnaga 18 000 ruutmeetrit. Samuti kavandab Stockmanni Kaubamaja ehitada tänavu kolm lisakorrust üldpinnaga kuni 8000 ruutmeetrit.

Töös on veel mitu uut kaubanduskeskuse arendusprojekti. Kõige perspektiivsemad kaubanduspiirkonnad on praegu Silikaadi Kaubakeskuse territoorium Pärnu maantee ääres ning Sõpruse puiestee Mustamäel.

Lasnamäel on kiiremini arenevateks piirkondadeks Laagna ning Peterburi tee algus, ja kesklinnas Gonsiori ja Kunderi tänava vaheline ala.

Nõudlus kesklinna peatänavate äripindade järele püsib ühtlaselt kõrgel. Vabu kvaliteetpindu pakutakse aga kesklinnas väga harva.

Mitu aastat kavandatud Tondiraba Keskus Lasnamäel on muutunud investoritele väheatraktiivseks, sest äripindade nõudlus Lasnamäe piirkonnas on mitme suure kaubanduskeskuse valmimise tõttu vähenenud.

Kadaka turg neelab Mustamäe poode

Tulevikus teravneb konkurents suuremate toidukaupluste vahel. Eriti tuntav on see Haabersti linnaosas, kus rendile pakutav kaubanduspind on seoses kahe tugeva kaubandusketi – Maksimarketi ja A-Selveri –, uute kaupluste avamisega mitmekordistunud. Õismäe rajoonisiseste kaupluste käive vähenes mullu ligi viiendiku võrra.

Mustamäe kauplustele mõjus negatiivselt Kadaka turu uue hoone valmimine. Väidetavalt on mitme Mustamäe suurema kaupluse käive selle tõttu langenud.

Lähiajal on osa vanemaid selvekauplusi sunnitud oma tegevuse lõpetama või äriidee põhjalikult ümber vaatama. Amortiseerunud vanadele kauplusehoonetele on mingi muu kasutusala leidmine suure investeeringute vajaduse tõttu siiski küllalt raske.

Kaubanduspindade rendipakkumine kasvab samas tempos nõudluse kasvuga. Olulist rendihindade tõusu lähiajal oodata ei ole, sest rendis on otseses sõltuvuses kaupluse käibest ning kasumist.

Rendihinnad võivad langeda mõnes suuremas kaubanduskeskuses, kuhu ostjaid jagub vaid mõneks õhtutunniks ja nädalavahetusteks. Rendis on aga neis ruumides sellest hoolimata võrreldav kesklinna hindadega.

Poe saatust määrab parkla olemasolu

Jalakäijate tsoonidest väljaspool asuvate väiksemate kaubanduspindade rendis püsib stabiilne, seda siiski ainult eeldusel, et kaupluste läheduses on võimalik parkida. Raskendatud ligipääsuga ning halbade parkimisvõimalustega kaubanduspindade rendis on langemas.