Rakvere kaubandusärimees Oleg Gross hakkab üle Eesti oma toidukaupluste juures odavaid tarbekaupu pakkuma, konkureerimaks eestlastele kuuluva tarbekaubaketiga Superbox ja leedulaste Maximaga.

“Hiina kauba müük toetab minu toiduainete äri, sest tarbekaupadel on peal suurem kate,” selgitas Gross.

Grossi firma OG Elektra toob igal kuul Shanghaist Eestisse kuus kuni kaheksa konteinerit tarbekaupu. “Minu eelis konkurentide ees on see, et oma pere naised käivad Hiinas kaupa valimas,” rääkis Gross. “Nad teavad Eesti inimeste vajadusi palju paremini kui suurte rahvusvaheliste kaubakettide sisseostjad.”

Praegu kulutab Gross igal kuul kuni 4 miljonit krooni, et ladu ja kaupluselette täis osta. Hiljem kavatseb ta alustada ka hulgimüüki.

Hiina kaup pole kehv

Konkurentide hinnangul on see riskantne samm, sest raske on ennustada, kuidas tarbija majanduskriisi tingimustes käitub. “Meie oleme hakanud odavast kaubast taganema ja üritame müüa üha kvaliteetsemat,” ütles Superboxi juht Aivar Minumets. “Viimaste tõusuaastatega tundub, et ka vaesem inimene tahab ennast ümbritseda üha paremate tarbeesemetega, kuid kriisi jätkudes võib selline käitumine tõepoolest muutuda.”

Inimeste vajadus tarbekaupade, nagu näiteks pottide, säilitustopside ja pesulappide järele kasvab kriisidest hoolimata. “Eestis levinud arvamus, et Hiinas valmistatakse kehva kaupa, ei pea paika,” lisas Minumets. “On vaid Eesti kaupmehed, kes Hiinast kehva kaupa toovad.”

“Meie ei pea Grossi oma konkurendiks, sellepärast me eriti ei uuri, mida ta oma poodides teeb,” ütles Maxima avalike suhete juht Erkki Erilaid. “Meie konkureerime Rimi, Selveri ja Prismaga, mistõttu soovime Grossile edu.”

Kaubamärgi Grossi Toidukaubad all tegutseb kauplusi 23 Eesti asulas. Tallinnas ja Rakveres asub kummaski kuus sellist poodi.