“Täpset arvu, mitu töötajat uus kaubanduskeskus vajab, ei oska öelda. Kui arvestada, et müüjad töötavad kahes vahetuses, võiks neid olla kokku tuhande ringis,” ütles järgmise aasta märtsis valmiva Linstow Kaubanduskeskuse juht Guido Pärnits.

Suurim rentnik Rimi

Linstow Kaubanduskeskuses valmib 50 000 ruutmeetrit müügipinda ja kõige suurem rentnik on seal 9000 ruutmeetriga Rimi. Keskusesse on planeeritud 160 kauplust, millest kõige väiksemail on 20-ruutmeetrine müügipind.

Ülemiste Kaubanduskeskuses avatavasse hüpermarketisse plaanib Rimi personalijuht Heve Kirikali sõnul tööle võtta umbes 170 inimest. Et kõiki ei võeta tööle korraga, vaid sõltuvalt ametikohast, alustatakse uute tööliste otsinguid juba detsembris.

Tallinna Kaubamaja personalidirektori Janika Kuusiku sõnul lisandus nende meeskonda sel aastal 40 uut teenindajat. Järgmisel aastal laienetakse Viru Keskusesse, mille tulemusena suureneb müügipind 40 protsendi ringis ja juurde tuleb sadakond uut teenindaja töökohta.

Tallinna Tööhõiveametisse on käesoleval aastal pöördunud OÜ Rimi Eesti sooviga leida 30 müüjat. AS Prisma Peremarket otsis müüjaid ja saalitöötajaid (kokku 30 inimest) ning A-Selver transporttöölisi (20 inimest). Täna otsivad Kesko Food AS (Citymarket) 10 inimest müüja-kassapidaja ametikohale ja Hesburger 5 klienditeenindajat.

“1. oktoobri seisuga oli meil arvel 11 731 töötut. Üheksa kuuga on müüja-klienditeenindaja töökohti meile pakutud 382 ja keskmiselt leiab töötu omale sobiva töö nelja kuu jooksul,” ütles Tallinna Tööhõiveameti peaspetsialist Marju Rein.

Reini sõnul oli 2002. aastal nende andmebaasis 6115 vaba töökoha teatist ja neist 827 töökohta olid müügiga tegelevatele inimestele.

Tallinnas jääb müüja palk 3000–6000 krooni vahele.

Head müüjat raske leida

Rimisse on Kirikali sõnul head müüjat raske leida. Valik on kesine ja sobivaid inimesi on kandidaatide hulgas vähe. Väga palju on selliseid, kel pole keskharidust või on seda omandamas. Kassapidajana soovitakse näha aga õppimisvõimelist inimest ja miinimumnõudeks on keskharidus. Vahendusfirmat töötajate leidmiseks Rimis ei kasutata.

Kuna Rimis on müüjatel põhipalk ja preemiasüsteem, võib ettevõtliku, hea suhtlemisoskuse ja meeskonnatunnetusega, kuid algaja müüja põhipalgale lisanduda 25 protsenti lisatasu. Müüjad peavad olema universaalsed ja võimelised töötama nii kassas, saalis kui ka erinevates teeninduslettides. Selleks läbivad nad mitmekülgse koolituse, alustatakse müügipsühholoogiast ja klienditeeninduse kunstist koos video-tagasiside treeninguga.

Tallinna Kaubamaja leiab endale teenindajad ise. Ainus firma, keda seejuures vahendajana kasutatakse, on CV-Online. Kaubamaja maine tööjõuturul on nii hea, et väga paljud tööotsijad leiavad ise sinna tee. Konkurssi on vaja välja kuulutada ainult siis, kui on plaanis suurem laienemine või on tegemist väga spetsiifilise kaubagrupiga (näiteks tehnikakaup).