Kuigi 2008. aasta lõpukuudel hakkas jooksevhindades järsult vähenema nii kaupade eksport kui ka import, kasvas eksport aasta kokkuvõttes varasema aastaga võrreldes viis protsenti, samal ajal kui import vähenes viis protsenti, teatas statistikaamet. Väliskaubanduse puudujääk vähenes oluliselt.

Võrreldes 2007. aastaga kasvas kaupade eksport 6,5 miljardi krooni võrra ja import vähenes 8,7 miljardi krooni võrra.
Kaubavahetuse puudujääk oli 37,8 miljardit krooni, mis oli varasema aastaga võrreldes 15,2 miljardit krooni ehk 29 protsenti väiksem.
Euroopa Liidu riikide (EL 27) osatähtsus oli mullu 70 protsenti ja SRÜ riikide osatähtsus 13 protsenti Eesti koguekspordist.
Varasema aastaga võrreldes suurenes kaupade eksport Euroopa Liidu riikidesse viis protsenti, samas SRÜ riikidesse ligi veerandi.
Peamised kaupade ekspordi sihtriigid olid Soome (18% kogu ekspordist), Rootsi (14%) ja Venemaa (11%).
Enim suurenes 2008. aastal eksport Venemaale (2,7 miljardit krooni).
Impordis oli Euroopa Liidu riikide (EL 27) osatähtsus 80 protsenti ja SRÜ riikide osatähtsus 12 protsenti kogu impordist.
Varasema aastaga võrreldes vähenes import nii Euroopa Liidust (3%) kui ka SRÜ riikidest (11%).
Peamised saatjariigid olid Soome, Saksamaa ja Rootsi. Aasta jooksul vähenes oluliselt sissevedu Venemaalt, Soomest ja Rootsist (vastavalt 5,1 ja 3,6 ja 2 miljardi krooni võrra). Samal ajal suurenes kaupade import Leedust, Valgevenest ja Lätist, mida mõjutasid oluliselt sisseveetavad kütused.
Ekspordis olid esikohal masinad ja seadmed (22% kogu ekspordist), nendele järgnesid metall ja metalltooted ning mineraalsed tooted (sh kütused).
Olulisemad aastased suurenemised toimusid metalli ja metalltoodete (3,1 miljardi krooni võrra), masinate ja seadmete (2,5 miljardi krooni võrra) ning keemiatööstuse tooraine ja toodete (1,4 miljardi krooni võrra) osas.
Enim vähenes puidu ja puittoodete eksport (1,5 miljardi krooni võrra).
Impordis olid esikohal samuti masinad ja seadmed (22% kogu impordist), neile järgnesid transpordivahendid ning metall ja metalltooted.
Aastase impordi olulise languse põhjustas transpordivahendite sisseveo vähenemine 6,7 miljardi krooni võrra.
Mõningane sisseveo suurenemine toimus järgmistes tootegruppides: mineraalsed tooted (2,1 miljardi krooni võrra) ning keemiatööstuse tooraine ja tooted (1,7 miljardi krooni võrra).
Suurimad puudujäägid olid mineraalsete toodete (11,5 miljardit krooni), transpordivahendite (8,1 miljardit krooni) ning masinate ja seadmete (7,7 miljardit krooni) kaubavahetuses.
Positiivsed bilansid tekkisid puiduga seotud tootegruppide (sh puit, paber, mööbel) kaubavahetuses.
2008. aasta detsembris oli kaupade eksport 8,7 miljardit krooni, võrreldes eelmise aasta detsembriga kahanes eksport 0,6 miljardi krooni võrra ehk kuus protsenti.
Import oli 11,5 miljardit krooni, võrreldes eelmise aasta detsembriga vähenes import 2,3 miljardi krooni võrra ehk 17 protsenti.
Ekspordi kahanemist mõjutas enim puidu ja puittoodete ning metalli ja metalltoodete väljaveo nominaalne (hinna muutuse mõju arvestamata) vähenemine võrreldes eelmise aasta detsembriga.
Impordi kahanemise põhjustas peamiselt transpordivahendite, samuti metallide ning masinate ja seadmete sisseveo vähenemine.