Kauplustes väga erineval moel müüdav jahutatud lõhe ja forell pärinevad peamiselt Norrast, kirjutab Postimees. “Eesti kalakasvatuste toodangu kvaliteet ei ole lihtsalt see mis Norras ning ka hinnalt ei ole ta märkimisväärselt odavam,” ütles kala vahendamisega tegeleva M.V. Wool juhataja Mati Vetevool.

Stockmanni kaubamaja müügigrupi juhataja Marge Türneri sõnul on nad püüdnud kala hankida ka kohalikelt püüdjatelt, kuid tihti ei kanna pingutused vilja. Kalameestel on lihtsam kogu oma saak kiiresti vahendajatele müüa ning raha kohe kätte saada. Seetõttu ei viitsita poodidega asju ajada, sest seal on nii asjaajamine kui ka raha laekumine tihti aeglasem.

Türneri kinnitusel ei ole Eesti kala sissetoodavaga võrreldes ka kallim, kuid otsuse müügikanali valikul langetab kalamees ikkagi kiiruse ja mugavuse põhjal. “Oleme neile isegi pakkunud, et ostame neilt kala sama hinnaga, mis kokkuostja, kuid tihti ei lähe seegi läbi,” lausus ta.

Selveri müügijuhi Anu Kudevita sõnul on nende keti kalalettidele punane kala seni tulnud Norrast, valge kala enamasti kohalikelt kalameestelt.

Mati Vetevoolu sõnul on kõige paremad ajad Eesti kala saamiseks sügis ja kevad, talvel ja südasuvel seevastu kohalikku kala napib.

”Eestist tuleb just valge kala, mida meil esialgu veel jätkub ja mille kvaliteet on korralik,” lausus ta.

Tallinna suuremates kauplustes on kalaletid värske kala osas võrdlemisi sarnased ning kuigi palju ei erine ka valik. Kõige rikkalikum oli valik Stockmanni kaubamajas, kus oli nii fileeritud kui ka fileerimata kala.

Raske on Tallinna poodidest leida aga räime, mida veel kümme-viisteist aastat tagasi igal pool müüdi. Puhastamata räime müüdi üheksakroonise kilohinnaga vaid Mustamäe Prismas. Fileeritud räime oli ka Kadaka Selveris.