„Eestile antud üleminekuaeg munade turustusnõudmiste täitmisel lõppeb käesoleva aastaga,” lausus ASi Tallegg juhatuse esimees Teet Soorm ettevõtte pressiteates. „See tähendab, et ka Talleggis lõppeb munade pesemine. Üheski Euroopa riigi ei tohi pesta A-klassi mune, mis lähevad inimestele vahetuks tarbimiseks.”

„Eranditeks on Rootsi ja Holland, kelle üleminekuaeg kestab järgmise aasta juulini. Kuid siis lõpetatakse toidumunade pesemine ka neis riikides. Mune võib pesta küll, aga siis võib neid kasutada ainult tööstusliku toorainena,” lausus Teet Soorm. „Munakoor kaitseb muna sisemust, kuid on ka ise väga tundlik. Koor on kaetud bakteritega, mis ei kahjusta muna seni, kuni koor on kuiv. Munade pesemisel võivad bakterid sattuda koos niiskusega muna sisemusse.”

Euroopa Toiduohutuse Ameti (EFSA) andmetel on kõige tähtsam, et inimtoidu riskid oleksid viidud võimalikult madalale tasemele. Seetõttu või juba alates 2003. aastast mune pesta vaid pideva järelevalve all: kindlal temperatuuril, spetsiaalse masinaga, et bakterid ei satuks läbi poorse koore munasse.

AS Tallegg on Eesti ainus linnulihatootja. Tallegg kuulub HK Ruokatalo kontserni. Ettevõte kasvatas möödunud aastal 8,1 miljonit broilerit, tootis 78 miljonit muna ning müüs 15 578 tonni linnuliha ja linnulihatooteid. Talleggi eelmise aasta käive oli 463,5 miljonit krooni. Ettevõttes töötab 500 inimest.