Eesti suuremaid jaekaubandusettevõtteid koondav Eesti Kaupmeeste Liit taunib 1. juulist jõustunud muudatusi korrakaitseseaduses ja selle rakenduseseaduses, mis lubavad praktiliselt igal ajal ja igal pool alkoholi tarbida.

„Näeme siin suurt vastuolu riigi alkoholipoliitika arengutes – ühelt poolt on soov karmistada alkohoolsete jookide müügi- ja reklaamipiiranguid ning alkoholi kättesaadavust, teiselt poolt aga luuakse soodsamad tingimused alkoholi tarbimise levikule avalikus kohas,“ ütles Eesti Kaupmeeste Liidu tegevdirektor Marika Merilai. „Et alkoholi tarbimine on vaid mõne kuuga jõuliselt tänavapilti naasnud, võib igaüks oma silmaga näha – kaupluste ümbrused on muutunud registreerimata välibaarideks.“

Eesti Kaupmeeste Liit on veendunud, et avalikus kohas alkoholi tarbimise lubamine viib Eestit senise alkoholipoliitika kava eesmärkidest kaugemale.

„Sellised sammud näitavad ühiskonnale riigi silmakirjalikku suhtumist – tõstes jõuliselt aktsiisimaksu riigi eelarve täitmise huvides, kavandades uusi piiranguid alkohoolsete jookide müügiprotsessis ja samas soodustades tarbimist avalikus kohas, et müüki soodustades veelgi maksudele lisa koguda,“ nentis Marika Merilai.

Marika Merilai sõnul on riigi selline käitumine sundinud kohalikke omavalitsusi kehtestama oma territooriumil korra tagamiseks täiendavaid piiranguid.

„Kaupmehed on endiselt seda meelt, et väikeses Eestis võiksid piirangud ja nõuded olla ühtsed üle Eesti ja antud küsimuses alkoholi avalikus kohas tarbimise piiramine peaks kehtima endiselt üle Eesti,“ ütles Marika Merilai. „Alkohoolsete jookide kohapeal tarbimiseks on aga olemas baarid, kohvikud ja restoranid, kus selleks ka vastavad tingimused loodud.“