Liit toetab alkoholipoliitikas mõjusate meetmete rakendamist, ent ei nõustu ebaproportsionaalsete meetmetega, teatasid kaupmehed.

„Liit toetab eelnõu muudatusi, millega tõhustatakse alaealistele alkoholimüügi keelu täitmist, alkohoolsete jookide paigutamist müügikohas teistest kaupadest eraldi ja jaekauplustes alkoholi degusteerimise keelamist,“ selgitas liidu tegevjuht Riin Savi.

„Need meetmed aitavad saavutada eelnõu eesmärke ehk vähendada alkoholi nähtavust avalikus ruumis ning võimaldada klientidel omandada esmatarbekaupu ilma vältimatu kokkupuuteta alkohoolsete jookide eksponeerimise ja esitlemisega.“

Samas ei pea liit mõistlikuks alkohoolsete jookide müügiala eraldamist läbipaistmatute seintega.

„See meede seab kaupmeestele ebaproportsionaalselt suured investeerimiskohustused, ent ei anna hoomatavat lisaefekti müügiala füüsilisele eraldamisele teistest kaupadest. Eriti arvestades, et vaheseinu ei ole võimalik ruumiliste piirangute tõttu ehitada enamuses Eesti toidukauplustes,“ sõnas Savi.

Liit ei toeta ka alkoholimüügi keelamist tankla territooriumil asuvates kauplustes ja toitlustusettevõtetes, kuna viimased ei erine millegi poolest toitu- ja esmatarbekaupu müüvatest väikestest mugavuspoodidest.

Liidu arvamusel ei aita see meede vähendada sõiduki joobes juhtimist. Samuti ei vähenda see meede oluliselt alkoholi müügikoguseid, kuna tanklate territooriumitel olevates mugavuspoodides müüakse vaid ligikaudu kolm protsenti kogu Eesti jaeturul müüdavast alkoholist.

Tähtsustades riikliku alkoholipoliitika põhiideed - piirata alkoholi kuritarvitamist, on Kaupmeeste Liit 2015. aasta mais avaldanud alkoholi müügi juhendi, mille edasise elluviimisega pakuvad liidu liikmed omalt poolt mitmeid lahendusi.

„Lisaks alkoholi paigutamisele kaupluste müügisaalides eraldi tsoonidesse on liidu liikmed valmis jagama materjale, mis selgitavad alkoholi kahjulikku mõju, piirama alkoholi reklaamimist kauplustes ja klientidele saadetavates reklaammaterjalides, tõhustama veelgi alkoholi müügil dokumendikontrolli, küsides dokumenti kuni 30-aastastelt klientidelt ning juurutama põhimõtet, et alkoholi ei müüda joobetunnustega inimestele,“ ütles Savi.

Lisaks on Kaupmeeste Liidu liikmed valmis osalema kampaaniates, mis aitavad teadvustada alkoholi kahjulikku mõju ühiskonnas laiemalt.

Kaupmeeste Liit on asutatud 1996. aastal esindamaks ja kaitsmaks liidu liikmete huve seadusloome protsessis, ettevõtluse arendamisel ja hea kaubandustava põhimõtete süvendamisel. Kaupmeeste Liitu kuulub 54 jae- ja hulgikaubandusettevõtet.