„Tunnustame valitsust selle julge otsuse eest,“ ütles liidu tegevjuht Nele Peil. „Mitmed meie liidu liikmed on ütelnud, et alustavad alkoholi hinna langetamisega esimesel võimalusel, et Eesti kliendid tagasi koju tuua.”

Kuna kaupmehed on soetanud 1 - 3 kuu laovarud, millelt on tasutud vana kõrgem aktsiis, siis hakkavad hinnad tõenäoliselt langema järk-järgult, sõltuvalt sellest, kui kiiresti vanad varud müüdud saavad ja tootjatega sisseostuhindade muudatustes kokku lepitakse. Ka aktsiisitõusude mõju avaldus viiteajaga, kuni soodsama aktsiisiga kaupa jätkus. Peili sõnul on suurim õlle käibekiirus ja seega on õllele oodata hindade langust kõige kiiremini. Viimasena muutuvad hinnad ilmselt lahjadel veinidel, mida suure veinivalikuga kauplustes on varutud rohkem ja mis kauem riiulil ostjat ootavad.

Peili sõnul on kaheldav, et piirikaubanduse lõpetamine tõstaks oluliselt eestimaalaste alkoholitarvitamist. „Piirikaubandus paari aastaga tarbimisnumbreid eriti ei tõstnud, nagu selgus esmaspäeval tutvustatud Konjunktuuriinstituudi koostatud Alkoholi Aastaraamatust. Hind on ainult üks paljudest võimalustest inimeste alkoholitarvitamise harjumuste muutmiseks ja tervise hoidmiseks ning riik ja turuosalised on panustamas aega ja ressurssi teistessegi meetmetesse,“ lisas Peil.

Edaspidiseks ootavad kaubandusettevõtted valitsuselt stabiilsust ja maksurahu. “Ettevõtluskeskkonna puhul on oluline etteennustatavus. Seega - kuigi praegu on tegemist positiivse ülikiire muudatusega, siis tööd ja ümberarvestusi on sellest tulenevalt siiski vaja teha. Seetõttu paneme valitsusele südamele, et kui järgmine kord makse jälle tõstma minnakse, siis tehtaks selliseid otsuseid läbikaalutult ja korraliku etteteatamisajaga,“ ütles Peil.