Kaupmeeste Liidu tegevdirektor Marika Merilai sõnul toetatakse alkoholiseadusesse planeeritavat muudatust, mis keelaks alkohoolse joogi jaemüügi üleriigiliselt ajavahemikul kella 23-st kuni 8-ni.

“Kuid Kaupmeeste Liitu kuuluvate kaubandusettevõtete juhtide toetust leiaks kompromissina ka ettepanek keelata alkoholi müük üleriigiliselt ajavahemikul 22-st kuni 9-ni,” märkis Merilai.

EKL märgukirjas tuuakse välja, et täna on Eestis olukord, kus paljudes valdades ja linnades on lubatud alkohoolsete jookide ööpäevaringne müük. Ülejäänud omavalitsustes algavad õhtuse alkoholi müügipiirangud kas kell 20, 21, 22 või 23. EKL leiab, et selline olukord pole normaalne ei tarbijate ega kaupmeeste jaoks. Erinevate piirangute kehtestamise tõttu on ettevõtjail tekkivast olukorrast raske aru saada, et õiguskuulekalt tegutseda.

Kaupmeeste Liit peab vajalikuks kehtestada üheaegne öine alkoholi müügipiirang kõikides omavalitsustes kolmel põhjusel.

Esiteks ei tekita ühtsed piirangud soovi öisel ajal ühest vallast teise alkoholi järele sõita.

Teiseks on Kaupmeeste Liit seisukohal, et praegused piirkondlikud erisused alkohoolsete jookide jaemüügi korraldamisel üksnes süvendavad regionaalset ebavõrdsust ega võimalda tagada jaekaupmeeste võrdset kohtlemist. Liidu hinnangul peaks siinjuures üle riigi lähtuma võimalikult ühtsetest printsiipidest.

Kolmandaks puudutab alkohoolsete jookide müügi reguleerimine paljusid ettevõtjaid üle Eesti. MKM registris on ligi 2400 kauplust, neis 473 Tallinnas, kus toimub alkohoolsete jookide müük.

Üleriigiliste alkoholimüügi piirnagute kehtestamine on jäänud koalitsioonis Reformierakonna vastumeelsuse taha.